Свјетска потрошња угља ове ће године бити највећа досад

Глобална потрошња угља ове ће године бити највећа досад, а нешто значајно не промијени остаће и идућих неколико година, објавила је Међународна агенција за енергију (ИЕА).

петак, децембар 16, 2022 / 14:58

Високе цијене гаса након рата у Украјини и последични прекиди у снабдијевању навели су неке земље да се ове године окрену релативно јефтинијем угљу.

Топлотни валови и суше у неким регијама такође су повећали потражњу за електричном енергијом и смањили производњу из хидроцентрала, док је производња из нуклеарки такође била врло слаба, посебно у Европи, гдје је Француска морала затворити нуклеарне реакторе ради одржавања.

Годишњи извјештај ИЕА-е за ову годину предвиђа раст глобалне употребе угља за 1,2 одсто, изнад осам милијарди тона, ниво постигнут по први пут у једној години. Претходни рекорд постављен је 2013. године.

Такође процјењује да ће потрошња угља на тој разини остати непромијењена до 2025. године, јер пад потрошње на развијеним тржиштима надокнађује стална снажна потражња у азијским економијама у развоју.

То значи да ће угаљ и даље бити далеко највећи појединачни извор емисије угљен диоксида у свјетском енергетском систему.

Највећи раст потражње за угљем очекује се у Индији, за седам одсто, а слиједи Европска унија с високим 6-одстотним повећањем, те Кина с растом од 0,4 одсто.

– Свијет је близу врхунца у кориштењу фосилних горива, с угљем на путу да први од фосилних енергената пада, али још нисмо тамо, рекао је Кеисуке Садамори, директор за енергетска тржишта и сигурност ИЕА.

Потражња за угљем у Европи поскочила је због све већег преласка с гаса на угаљ услед високих цијена гаса и након што је снабдијевање из Русије смањено.

Но очекује се да ће до 2025. године европска потражња за угљем пасти испод разине из 2022., наводи се у извјештају.

Глобална производња електричне енергије из угља требала би у овој години порасти на нови рекордни ниво од око 10,3 тераватсати, док се предвиђа повећање производње угља за 5,4 одсто на око 8,3 милијарде тона, такође рекордно.

Очекује се да идуће године производња достићи врхунац, али би до 2025. требала пасти испод нивоа из 2022. године.

Три највећа произвођача угља – Кина, Индија и Индонезија, редом ће у овој години постићи рекордну производњу, али упркос високим цијенама и угодним маржама за произвођаче угља, нема назнака раста улагања у извозне пројекте за угаљ.

(Хина)Оставите одговор