Нови Зеланд забранио пушење генерацијама будућности

Нови Зеланд је увео старосну границу за пушење како би спријечио оне који имају 14 и мање година да легално купују цигарете у закону који је први у свијету забранио пушење за наредну генерацију.

петак, децембар 16, 2022 / 15:04

Како пише Гардијан, број продавница у којима је дозвољено да се продају цигарете биће смањен са 6.000 на само 600 широм земље.

Закони ће ступити на снагу 2023. године, а Нови Зеланд покушава да постигне свој циљ да земљу учини "слободном од пушења" до 2025. године.

"Хиљаде људи ће живјети дуже, а здравствени систем ће имати пет милијарди долара више јер неће морати да лијечи болести изазване пушењем, као што су бројне врсте рака, срчани удари, мождани удари, ампутације”, рекла је сарадница министра здравља Ајеша Верал приликом доношења закона.

Сматра се да је Нови Зеланд прва земља на свијету која је увела све ниже старосне границе за пушење. Тако се осигурава да се дуван не може продати никоме рођеном 1. јануара 2009. године или раније.

"Деценијама смо дозвољавали дуванским компанијама да задрже свој тржишни удио тако што су њихов смртоносни производ све више стварао зависност. То је одвратно и бизарно. У овој земљи имамо више прописа о безбједности продаје сендвича него о цигаретама", рекла Верал.

Она је навела да млади никада не почну са пушењем, те да ће учинити продају или снабдијевање дуванских производа младима – прекршајем.

По ступању закона на снагу, додаје, људи са 14 година неће моћи легално да купују дуван.

Нови закони, међутим, неће ограничити продају електронских цигарета.

Подаци показују да је дио Новозеланђана своју навику за никотином замијенили електронским цигаретама.

Подаци објављени у новембру показују да је број људи који свакодневно пуши пао на осам одсто са 9,4 одсто прошле године.

Међутим, пораст корисника "вајпа” био већи од пада броја оних који пуше сваког дана.Оставите одговор