Свејтски дан астме у организацији Министарства и "Глаксо смит клајна"

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, у сарадњи са Клиничким центром Бања Лука и фармацеутском кућом "GlaxoSmithKline", организовало је данас низ активности поводом обиљежавања свјетског дана астме. Мото овогодишњег свјетског дана је „Возимо пуним плућима“. У складу са тим, а у сарадњи са пет основних школа из Бање Луке, данас је, у периоду од […]

четвртак, мај 5, 2011 / 18:16

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, у сарадњи са Клиничким центром Бања Лука и фармацеутском кућом "GlaxoSmithKline", организовало је данас низ активности поводом обиљежавања свјетског дана астме.

Мото овогодишњег свјетског дана је „Возимо пуним плућима“. У складу са тим, а у сарадњи са пет основних школа из Бање Луке, данас је, у периоду од 13 до 14 часова, у центру Бање Луке, одржана симболична вожња бициклима предвођена представницима Министарства здравља и социјалне заштите, компаније GlaxoSmithKline и члановима бициклистичког клуба БСК – Бања Лука.

„Изузетно је задовољство видјети овако велики одзив наших суграђана на промотивној вожњи бициклима. Циљ овог догађаја био је да окупи одрасле и дјецу различитих узраста међу којима су били и обољели од астме, те да покаже како астма, не мора бити препрека за бављење спортом. Такође циљ нам је био да промовишемо физичку активност и активно бављење спортом као једним од начина борбе против свих болести, па и астме. Надамо се да ће овај догађај допринијети ширењу свијести о овој болести, посебно међу дјечјом популацијом гдје је инциденца оболелих од астме у порасту“, рекла је др Амела Лолић, помоћница министра здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Поред бициклистичке вожње, у Музичком павиљону, у парку Петар Кочић, у сарадњи са љекарима Клинике за плућне болести и Клинике за дјечије болести Клиничког центра Бања Лука, данас су организовани и бесплатни превентивни прегледи плућне функције грађана путем спирометрије и алерго – тестирања.

Др Наташа Танасковић љекар специјалиста из Клинике за плућне болести, Клиничког центра Бањалука истакла је да је одзив грађана да провјере своје плућне функције био изузетно добар, те да је до 13 часова урађено преко 150 спирометрија и око 80 алерго тестирања.

„Изузетно је важно да се грађани одазивају на овакве акције како би урадили превентивне прегледе плућа и алерго тестирања. Сматра се да у свијету од астме болује око 300 милиона људи, а очекује се да ће до 2025. године тај број порасти за још додатних 100 милиона“, рекла је др Танасковић.

„Астма код дјеце је једно од најчешћих обољења, са сталном тенденцијом пораста броја обољелих. Болест се почиње јављати у врло раном животном периоду, чак и код дјеце до годину дана. Управо из тог разлога, акције ове врсте су неопходне, како би се што више говорило о овој болести“, рекао је др Владимир Мирошљевић, дјечији пулмолог из Клинике за дјечије болести, Клиничког центра Бања Лука.

Он је појаснио да је астма хронична упала дисајних путева која се врло често манифестује отежаним дисањем, свирањем (звиждањем) у грудима, замарањем приликом физичког напора или сувим кашљем, нарочито ноћним. „Астма најчешће почиње цурењем носа, и кашљем, након чега се спушта и на доње дисајне партије када се јављају и остали поменути симптоми“, навео је др Мирошљевић.

Обиљежавање свјетског дана астме подржали суи Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство унутрашњих послова Републике Српске и Дом здравља Бања Лука.Оставите одговор