Сва 153 путника погинула у авионској несрећи у Лагосу

Сва 153 путника погинула су када се, недуго по полијетању, срушио авион на једну зграду у највећем нигеријском граду Лагосу, навео је шеф Управе за цивилну авијацију Харолд Денурен. Управа града Лагоса саопштила је да су 153 особе биле у авиону авио-компаније Дејна, који је летио од Лагоса до нигеријске пријестонице Абуџе. Авион се срушио, […]

недеља, јун 3, 2012 / 22:45

Сва 153 путника погинула су када се, недуго по полијетању, срушио авион на једну зграду у највећем нигеријском граду Лагосу, навео је шеф Управе за цивилну авијацију Харолд Денурен.

Управа града Лагоса саопштила је да су 153 особе биле у авиону авио-компаније Дејна, који је летио од Лагоса до нигеријске пријестонице Абуџе.

Авион се срушио, како се наводи, у веома насељени кварт, одмах уз аеродром.

Портпарол нигеријске службе за ванредне ситуације навео је да на земљи има вјероватно још жртава, али њихов број за сада није познат.

Неколико хиљада људи окупило се на мјесту несреће, док ватрогасци покушавају да угасе пламен запаљеног авионског мотора, и трагају за преживјелима.

Према ранијим информацијама свјетских медија, нигеријски авион ударио је најпре у једну продавницу намјештаја, а потом се срушио на двоспратну стамбену зграду у лагоском кварту Иџу, одмах уз аеродром.

У Лагосу, који има 15 милиона становника и сматра се највећим градом у Африци, данас је било сунчано и ведро.

Међународни аеродром у Лагосу је главна транзитна тачка за Западну Африку, а кроз њега је 2009. прошло 2,3 милиона путника, према најскоријој статистици Федералних ваздухопловних власти Нигерије.

Нигеријска авио компанија Дејна почела је са радом 2008, и данас је једна од главних авио компанија у земљи, са флотом коју чине авиони типа МД-83, наводи се на њеном сајту.

Њени авиони свакодневно лете за Абуџу, Калабар, Лагос, Порт Харкорт и Ујо.

У августу 2010, САД су дале Нигерији ваздухопловни статус Прве категорије, који означава највиши ступањ безбједности и омогућио је нигеријским авио превозницима да лете директно за САД.

Нигеријска влада је, такође, објавила да тренутно у потпуности радарски покрива цијелу државну територију. С друге стране, међутим, у Нигерији су честа искључења струје, а и аеродромски генератори се понекад кваре, што доводи до гашења радарског система.Оставите одговор