Рисојевић нови члан Академије словенских књижевности и умjетности

У Варни, у Бугарској, управо је завршен Шести међународни фестивал поезије "Словенски загрљај”, који организују Академија словенских књижевности и умјетности и општина Варна. Фестивал је окупио шездесетак песника из свих словенских земаља и земаља у којима живе веће словенске заједнице. Српско пјесништво представљали су академик Ристо Василевски (координатор Академије СКУ за Србију), пјесници Ранко Рисојевић […]

недеља, јун 3, 2012 / 23:04

У Варни, у Бугарској, управо је завршен Шести међународни фестивал поезије "Словенски загрљај”, који организују Академија словенских књижевности и умјетности и општина Варна. Фестивал је окупио шездесетак песника из свих словенских земаља и земаља у којима живе веће словенске заједнице.

Српско пјесништво представљали су академик Ристо Василевски (координатор Академије СКУ за Србију), пјесници Ранко Рисојевић (из Републике Српске) и Горан Ђорђевић (Србија), као и пјесникиња Љубица Рајић (из Румуније). У изузетно опремљеном броју часописа „Знаци”, који је посвећен овогодишњем фестивалу, поред поменутих пјесника заступљена је и пјесникиња Милица Јефтимијевић-Лилић.

Овогодишњи фестивал отворен је звоњавом звона с Храма Светог Саве у Београду, а на завршној вечери додијељена су традиционална признања: Синдикат бугарских учитеља своју награду додијелио је Бранислави Волковој (Чешка) и Игору Хакелу (Словачка). Велико признање, које додјељује Савез писаца Бугарске, припало је нашем пјеснику Горану Ђорђевићу, а највеће признање фестивала – Велика награда „Летеће перо” – додијељена је истакнутој македонској пјесникињи Гордани Бошнаковској.

Сребрна летећа пера добили су Васка Гасева из Бугарске и Надежда Мирошниченко из Русије. Високо признање „Атлант словенства”, које Академија словенских књижевности и умјетности из Варне веома ријетко додјељује појединцима, припало је познатом руском пјеснику и преводиоцу Максиму Замшеву.

У оквиру програма Фестивала представљено је више књига, а највећу пажњу привукла је изузетно опремљена Антологија „13 звијезда словенског пјесничког неба”, у којој су заступљене: Дора Габе и Елисавета Багрјана (Бугарска), Лариса Генијуш (Белорусија), Гордана Бошнаковска (Македонија), Халина Пошвјатовска (Пољска), Ана Ахматова и Марина Цветајева (Русија), Људмила Подјаворинска (Словачка), Катја Шпур (Словенија), Лесја Украинка (Украјина), Весна Парун (Хрватска), Иржина Хаукова (Чешка) и наша песникиња Десанка Максимовић.

За новог члана Академије словенских књижевности и умјетности примљен је истакнути српски пјесник, приповједач и романописац Ранко Рисојевић из Бање Луке.Оставите одговор