Сутра партијање у Сарајеву

Предсједници странака које чине колегијуме два дома Парламентарне скупштине БиХ састаће се сутра у Сарајеву да би се са мртве тачке покренуло питање формирања Савјета министара БиХ. Сутрашњем састанку, који ће почети у 12.00 часова у сједишту СДП-а БиХ, присуствоваће предсједници СНСД-а Милорад Додик, СДС-а Младен Босић, ХДЗ-а БиХ Драган Човић, ХДЗ-а 1990 Божо Љубић, […]

среда, септембар 14, 2011 / 18:11

Предсједници странака које чине колегијуме два дома Парламентарне скупштине БиХ састаће се сутра у Сарајеву да би се са мртве тачке покренуло питање формирања Савјета министара БиХ.

Сутрашњем састанку, који ће почети у 12.00 часова у сједишту СДП-а БиХ, присуствоваће предсједници СНСД-а Милорад Додик, СДС-а Младен Босић, ХДЗ-а БиХ Драган Човић, ХДЗ-а 1990 Божо Љубић, СДА Сулејман Тихића, а домаћин је предсједник СДП-а Златко Лагумџија.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је, након недавног сусрета са шефом Делегације ЕУ у БиХ Петером Соренсеном, да је увјерен да ће страначки лидери у БиХ на састанку успјети да отклоне све застоје у вези са законом о попису становништва и законом о систему државне помоћи.

Када је ријеч о формирању Савјета министара БиХ, Додик је у ранијим изјавама истицао да СНСД сматра да Устав БиХ не може да се прекрши, те да је потребна таква расподјела министарских мјеста која ће омогућити провођење његових политика у тој институцији, због чега четири мјеста морају припасти Републици Српској, а од осталих шест по три Хрватима и Бошњацима.

Предсједник СДС-а Младен Босић изјавио је да очекује да на састанку страначких лидера у Сарајеву 15. септембра "све карте буду стављене на сто и сви аргументи размотрени да би се коначно видјело да ли постоји простор за договор".

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић сигуран је да ће сутрашњи сусрет лидера странака које чине колегијуме оба дома Парламентарне скупштине бити квалитетан састанак који даје шансу за договор о свим законима који су предуслов евроатлантског пакета за БиХ.

"Уколико би сутра у Сарајеву договорили законе који `леже` већ три године, била би то велика промјена која даје шансу и нуди поруку да ових шест странака, које су добиле највише гласова међу три народа, да преузимају одговорност и поведу БиХ ка европском путу", рекао је Човић.

У ХДЗ-у 1990 су умјерени оптимисти пред сутрашњи састанак и, према ријечима портпарола Весе Вегара, долазе са већ раније познатим али усклађеним ставовима са ХДЗ-ом БиХ.

"Очекујемо нови корак у приближавању ставова и најважнијих законских пројеката као што су попис становништва а и у вези са формирањем Савјета министара. Не можемо тврдити да ће сутра бити постигнут коначан договор, али атмосфера са састанка у Мостару даје наду за успјешан наставак разговора", рекао је Вегар у изјави Срни.

Предсједник СДА Сулејман Тихић рекао је да очекује да на састанку лидера странака које чине колегијуме оба дома Парламентарне скупштине БиХ буде постигнут договор о неколико спорних питања, међу којима је на првом мјесту закон о попису становништва.

У СДП-у БиХ се надају да ће састанак, чији су домаћин, омогућити покретање са мртве тачке питања формирања Савјета министара, те да ће се доћи до рјешења о питању закона које БиХ треба да усвоји до краја ове године, а који се тичу њеног европског пута.Оставите одговор