Суђење Томиславу Мерчепу формално креће из почетка

Суђење ратном помоћнику министра унутрашњих послова Хрватске Томиславу Мерчепу за ратни злочин над српским цивилима крајем 1991. данас је због процедуралне грешке одложено за идући понедељак када би суђење формално требало да почене испочетка. Њему се суди да је као командант резервне јединице МУП-а одговоран за ратни злочин над српским цивилима на подручју Загреба, Пакраца […]

понедељак, март 19, 2012 / 10:19

Суђење ратном помоћнику министра унутрашњих послова Хрватске Томиславу Мерчепу за ратни злочин над српским цивилима крајем 1991. данас је због процедуралне грешке одложено за идући понедељак када би суђење формално требало да почене испочетка.

Њему се суди да је као командант резервне јединице МУП-а одговоран за ратни злочин над српским цивилима на подручју Загреба, Пакраца и Кутине, крајем 1991. године. Оптужница терети Мерчепа за убиство 43 особе међу којима су и три члана породице Зец из Загреба, као и за нестанак још три особе.

Предсједник судског већа Здравко Мајеровиц одложио је данашње, треће рочиште, јер је утврђено да је чланица трочланог вијећа у истрази испитивала једног од сведока због чега није могла да води главну расправу.

Тако би до идућег понедељка требало да буде именован нови члан судског вијеће, а суђење формално да почне испочетка. Суд може исказе досадашњих свједока само да прочита и уврсти у спис уколико се с тим сложе одбрана и тужилаштво.

Томислав Мерчеп је 10. фебруара на почетку суђења рекао да се не сматра кривим ни по једној од тачака оптужнице. Тужилаштво је предложило око 30 свједока међу којима су и преживјели злочина за које се терети, а одбрана 25 свједока међу којима су и бивши званичници владе, Сабора и МУП-а.

Због можданог удара који је имао прије неколико година, Мерчеп је одмах по хапшењу крајем 2010. смјештен у затворску болницу, а подизање оптужнице средином 2011. године дочекао је у бањи.

Хашко тужилаштво доставило је Хрватској доказе против Мерчепа још прије неколико година за злочине у источној Славонији укључујући злочине у Вуковару и у Пакрачкој пољани. Злочини у Вуковару нису, међутим, обухваћени овом оптужницом.Оставите одговор