Стандард: Њемац за сат заради кило меса, ми паштету

Велики број запослених у БиХ за сат рада може да купи тек конзерву квалитетније паштете, а Нијемци за своју сатницу могу да пазаре килограм говеђег меса, показало је поређење цијена и примања у БиХ и европским земљама којим је доказано да је плата у БиХ 4,7 пута мања него у ЕУ. Просјечна бруто плата у […]

понедељак, март 19, 2012 / 09:23

Велики број запослених у БиХ за сат рада може да купи тек конзерву квалитетније паштете, а Нијемци за своју сатницу могу да пазаре килограм говеђег меса, показало је поређење цијена и примања у БиХ и европским земљама којим је доказано да је плата у БиХ 4,7 пута мања него у ЕУ.

Просјечна бруто плата у земљама ЕУ износи 3.163 евра, а у БиХ 663,6 евра (1.294 КМ).

Када Нијемац од бруто плате измири све обавезе према држави, остане му 1.458 евра, тако да је њихова сатница "тешка" 8,41 евро (16,40 КМ), за колико у месницама у Њемачкој може да се купи килограм меса.

У "војсци" радника у БиХ који зарађују мале плате, између осталих се издвајају текстилци, чија је сатница, узимајући у обзир прековремени неплаћени рад, према рачуници Савеза синдиката Српске, вриједна тек 2,60 КМ, а толико кошта и нешто квалитетнија паштета од 150 грама.

"Када просјечну исплаћену плату за текстилну индустрију, која на мјесечном нивоу износи 460 КМ, гдје спада и прековремени рад који није плаћен, прерачунате на сатницу, евидентно је да радници и раднице за сат рада не могу да купе ни двије векне хљеба, јер по сату зараде тек 2,60 КМ", рекла је стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката Српске Божана Радошевић.

Просјечна плата у БиХ, како је потврђено у Агенцији за статистику БиХ, износи 828 КМ, али је тај износ за већину запослених у приватном сектору само пуста жеља. Званична статистика показује да угоститељи мјесечно зарађују 551 КМ, тако да ни они нису у много бољем положају од текстилаца, преносе "Независне новине".Оставите одговор