Куба: Ћебе под руку па у затвор, стиже папа

Неколико дана уочи посјете римокатоличког поглавара Куби, полиција је растјерала у Хавани скуп супруга и мајки политичких затвореника и притворила педесетак дисидената. Како је јавио Франс прес, полиција је у недељу растјерала скуп „Жена у бијелом” које се периодично окупљају захтјевајући од власти истину о судбини њихових мужева и синова. Полиција је привела двадесетак учесника […]

понедељак, март 19, 2012 / 10:40

Неколико дана уочи посјете римокатоличког поглавара Куби, полиција је растјерала у Хавани скуп супруга и мајки политичких затвореника и притворила педесетак дисидената.

Како је јавио Франс прес, полиција је у недељу растјерала скуп „Жена у бијелом” које се периодично окупљају захтјевајући од власти истину о судбини њихових мужева и синова. Полиција је привела двадесетак учесника тог скупа који су се одвојили од уобичајене маршруте.

Неколико сати раније, једна активисткиња које је пратила „Жене у бијелом” изјавила је да је полиција привела 33 жене укључујући и предводницу те групе Берту Солер, у тренутку када су оне напуштале сједиште своје организације и кренуле ка цркви на недељну мису.

Полиција је осим тога, ухапсила испред једног ресторана групу дисидената међу којима и бившег политичког затвореника Анхела Моyу који је супруг Берте Солер.

Уочи посјете папе Бенедикта XVI Хавани, дисидентске групе су појачале своје активности. Папа би требало да посјети Мексико и Кубу од 26. до 28. марта.

Из Ватикана је у међувремену стигло обавјештење да римокатолички поглавар не планира да се током посјете Хавани састане са кубанским дисидентима.Оставите одговор