Суд одлучује о нагодби са Цецом

Виши суд у Београду доноси одлуку о споразуму о признању кривице који су са тужилаштвом склопиле пјевачица Светлана Ражнатовић и Лидија Величковић-Оцокољић. Сестре ће, према споразуму, платити милион и по евра држави и издржаваће казну кућног притвора, због финансијких малверзација приликом продаје фудбалера Обилића. Светлана Ражнатовић ће, ако суд прихвати споразум, у кућном притвору провести […]

понедељак, мај 9, 2011 / 11:32

Виши суд у Београду доноси одлуку о споразуму о признању кривице који су са тужилаштвом склопиле пјевачица Светлана Ражнатовић и Лидија Величковић-Оцокољић.

Сестре ће, према споразуму, платити милион и по евра држави и издржаваће казну кућног притвора, због финансијких малверзација приликом продаје фудбалера Обилића.

Светлана Ражнатовић ће, ако суд прихвати споразум, у кућном притвору провести осам месеци, а Лидија Величковић-Оцокољић шест мјесеци.

Обе су оптужене да су од 14. августа 2000. до 21. маја 2003. продајом десет фудбалера Обилића, клуба који је Светлана Ражнатовић наслиједила од свог покојног мућа Жељка Ражнматовића Аркана, незаконито прибавиле четири милиона њемачких марака и око 3,5 милиона долара.

Нагодба између Светлане Ражнатовић и републичког тужилаштва постигнута је почетком априла и подразумијева признање за противправно присвајање новац од трансфера 10 фудбалера ФК "Обилић" у иностране клубове и држање 11 пиштоља без дозволе у замјену за годину дана кућног затвора и милион и по евра новчане казне.

Лидија Величковић Оцокољић нагодила се са тужилаштвом да призна да је помагла сестри у малверазацијма са трансфером фудбалера, у замјену за шест мјесеци кућног затвора. Уколико судско веће судије Слађане Марковић ту нагодбу усвоји, Ражнатовићевој и њеној сестри неће бити суђено већ ће им бити изречена пресуда са казнама у складу с нагодбом са Тужилаштвом.

Након што је републичко тужилаштво са њима закључило споразум, портпарол тужилаштва Томо Зорић објаснио је да ће наплатом казне од милион и по евра од Светлане Ражнатовић држава зарадити три пута више од износа за који је била оштећена, кроз неки облик утаје пореза.

Уколико Ражнатовићева и њена сестра буду осуђене на кућни затвор, оне ће морати да у току издржавања казне да носе електронску наруквицу око ноге, преко које ће Управа за извршење кривичних санкција пратити њихово кретање.

Више тужилаштво у Београду је након маратоснке истраге која је трајала 8 година, крајем марта подигло оптужницу против Светлане Ражнатовић, због сумње да је са сарадницима противправно присвојила око четири милиона њемачких марака и више од три милиона долара од трансфера фудбалера и држања 11 пиштоља без дозволе.

Оптужницом су обухваћени и њена сестра и некадашњи руководиоци ФК "Обилића" Драгиша Бинић и Јован Димитријевић због продаје једног играча. Споразумом о признању кривице нису обухваћени Бинић и Димитријевић, тако да се процес против њих наставља.

После подизања оптужнице, Више тужилаштво је наложило споровођење финансијске истраге против Ражњатовићеве и њених сарадника, како би се утврдило да ли је њена имовина већа од легално стечених прихода, али је после закључења споразума и та истрага обустављена.Оставите одговор