Око 5000 бивших војника ФБиХ без пензије

Без пензија би у Федерацији БиХ, највјероватније, могло остати 4 800 људи, од којих су већина бивши припадници некадашње ентитетске војске, који су пензионисани 2001. године под повољним условима, пише "Вечерњи лист" издање за БиХ. Лист наводи да ће укидање пензија бити посљедица вишегодишњег чекања да се нацрт закона о повољном пензионисању професионалних војних лица […]

понедељак, мај 9, 2011 / 11:25

Без пензија би у Федерацији БиХ, највјероватније, могло остати 4 800 људи, од којих су већина бивши припадници некадашње ентитетске војске, који су пензионисани 2001. године под повољним условима, пише "Вечерњи лист" издање за БиХ.

Лист наводи да ће укидање пензија бити посљедица вишегодишњег чекања да се нацрт закона о повољном пензионисању професионалних војних лица нађе на некој од сједница федералне Владе.

Уставни суд ФБиХ недавно је до доношења овог закона поништио "Уредбу три", којом су били обухваћени ови људи.

Влада ФБиХ је крајем 2009. године формирала комисију, чији приједлози никада нису дошли пред федералну Владу.

Предсједник Удружења отпуштених војника Војске ФБиХ Шабан Дурмиш рекао је да је комисија припремила квалитетан нацрт закона, који никада није изнесен пред федералну Владу, нити пућен у парламентарну процедуру.

Он каже да су овим нацртом закона биле задовољне све категорије, те да су сагласност дали федерално Министарство правде и Министарство за рад и социјалну политику, као и федерални завод пензијско-инвалидског осигурање.Оставите одговор