Створена најцрња боја на свијету

Научници из Насиног "Годар центра" за свемирске летове створили су нови материјал који је десет пут црњи од најцрње познате боје на свијету. Састављен је од карбонских наноцјевчица које су узгојене на титанијуму. Цјевчице су шупље и око 10 000 пута тање од људске косе. Када се усаврши производња, нови материјал биће кориштен за прекривање […]

уторак, децембар 7, 2010 / 21:04

Научници из Насиног "Годар центра" за свемирске летове створили су нови материјал који је десет пут црњи од најцрње познате боје на свијету.

Састављен је од карбонских наноцјевчица које су узгојене на титанијуму. Цјевчице су шупље и око 10 000 пута тање од људске косе.

Када се усаврши производња, нови материјал биће кориштен за прекривање унутрашњости камера и телескопа у свемиру. Ти уређаји тренутно користе Насину боју З306, невјероватно црну боју која смањује загађивање фотонима тако што упија свјетло које се одбија по унутрашњости објектива и камере.

Иако је и институт из Њујорка дошао до сличног открића, овај пројекат нуди материјал који је уједно и довољно робустан за кориштење у свемиру.

Осим боје, откривен је и нови материјал на којем се наноцјевчице узгајају – умјесто жељеза кориштен је титанијум. Такав слој након обраде боље држи наноцјевчице, које би се иначе лако откинуле.

Али, "З306" није довољно црна. Око 40 одсто података из свемирских камера практички је неупотребљиво, управо због загађености свјетлом. С новом заштитом промјениће се и начин како видимо свемир.

Нови материјал упија 99,5 одсто свјетла, које заточи у маленом међупростору између цјевчица.

Производња само што није завршена, а Наса разматра и могућност употребе у осталим пројектима, као што је ОРКА – уређај за мјерење фотосинтезе у мору.Оставите одговор