11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Гран при 16. Фестивала ауторског филма за Мајкла Роува

БЕОГРАД – Гран при "Александар Саша Петровић” на 16. Фестивалу ауторског филма додијељен је аустралијском редитељу Мајклу Роуву за његов мексички филм "Преступна година”, саопштено је данас на конференцији за новинаре у Дворани културног центра Београда (ДКЦ). Уручењем награда вечерас ће у ДКЦ свечано бити завршен фестивал на којем је од 29. новембра у такмичарском […]

уторак, децембар 7, 2010 / 19:02

БЕОГРАД – Гран при "Александар Саша Петровић” на 16. Фестивалу ауторског филма додијељен је аустралијском редитељу Мајклу Роуву за његов мексички филм "Преступна година”, саопштено је данас на конференцији за новинаре у Дворани културног центра Београда (ДКЦ).

Уручењем награда вечерас ће у ДКЦ свечано бити завршен фестивал на којем је од 29. новембра у такмичарском програму учествовало 14 остварења из цијелог свијета.

Хрватски редитељ Звонимир Јурић саопштио је одлуке званичног фестивалског жирија, у којем су поред њега били редитељ Владимир Перишић (Србија) и исландски глумац и видео умјетник Томас Лемарки.

Награда за режију припала је Ли Чанг Донгу за јужнокорејски филм „Поезија”, а за најбољег младог аутора (до 35 година) Метјуу Портерфилду за амерички филм „Пати Хил”.

Фестивалски жири додијелио је и специјално признање иранско- њемачком филму „Ловац” редитеља Рафија Питса.

Повељу „Александар Петковић” за најбољи сниматељски рад, коју додјељује Удружење филмских уметника Србије, добио је директор фотографије у филму „Ловац” Мохамед Давуди.

Ту награду додијелио је жири чији су чланови филмски сниматељ Ђорђе Николић, професор камере Предраг Поповић и филмски сценограф Владислав Лашић.

Најбоље филмове на 16. ФАФ-у прогласила су и два домаћа удружења филмских новинара и критичара.

Жири „ФИПРЕСЦИ – Србија”, у саставу Милан Шпичек, Влада Џудовић и Владан Петковић, наградио је, као и фестивалски жири, филм „Преступна година” Мајкла Роува.

Жири „Српског огранка ФИПРЕСЦИ”, у саставу Весна Перић, Божидар Зечевић и Срђан Вучинић, оцијенио је да је најбољи био руски филм „Тихе душе” Алексеја Федорченка.

Побједнички филм „Преступна година” биће репризиран вечерас у ДКЦ-у у 22.30 сати.Оставите одговор