ЕУ: Продубљује се јаз сјевер-југ

ЛОНДОН – Лондонски "Фајненшел тајмс” пише да је прошломјесечна операција спасавања Ирске од стечаја изазвала политичке потресе у појединим чланицама Европске уније. То је подстакло страховања у Бриселу да се подјеле између сјевера и југа продубљују. Тај јаз, који је све видљивији, могао би, упозорава ФТ, да умањи способност ЕУ да успјешно рјешава дужничку кризу […]

среда, децембар 8, 2010 / 11:20

ЛОНДОН – Лондонски "Фајненшел тајмс” пише да је прошломјесечна операција спасавања Ирске од стечаја изазвала политичке потресе у појединим чланицама Европске уније.

То је подстакло страховања у Бриселу да се подјеле између сјевера и југа продубљују.

Тај јаз, који је све видљивији, могао би, упозорава ФТ, да умањи способност ЕУ да успјешно рјешава дужничку кризу у својим угроженим чланицама.

Лист британске послове елите наводи да су на протеклом дводневном састанку министара финансија у Бриселу, осим Њемачке и Холандија и Аустрија биле против увећања заједничког фонда ЕУ за спасавање такозваних периферних земаља еврозоне, опхрваних дуговима, поручујући им да, умјесто што траже помоћ, смање потрошњу.

Заједнички фонд ЕУ за спас дуговима оптерећених чланица зоне евра обухвата средства у вриједности 750 милијарди евра, а до сада је око 200 милијарди евра утрошено за санирање дужничке кризе у Грчкој и Ирској.

Европски комесар Оли Рен упозорио је, преноси ФТ, да су центрифугалне силе у Унији сада веома јаке, да свако за своје тешкоће криви Европу и да то отежава економски опоравак еврозоне, али и цијеле Уније.Оставите одговор