19:10 Вијетнамске власти заплијениле 345.000 кориштених кондома, који су се рецилирали и продавали као нови (ВИДЕО)08:19 Кавказ опет крвав: Азербејџан напао Јермене у Нагорно Карабаху07:49 Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа07:44 На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)07:28 Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године07:16 Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва07:09 Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова06:53 Воле нас к'о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу06:13 Панеуропска унија и Католичка црква отворили "Еуропски центар за мир и сурадњу" без присуства Срба06:06 СДС на изборе излази под слоганом: За Српску по мјери свих нас

Штрахе: Не треба притискати Србију да призна Косово, а ми а не можемо отпризнати

Признање Косова једино је ствар Србије, а притискати је да призна Косово је погрешан пут, поручио је аустријски вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе уочи посјете Београду.

недеља, 11 фебруара, 2018 / 19:31

— Мислим да је признање Косова једино ствар Србије. Притискати земљу због тога био би погрешан пут. Аустрија би требало да ту као неутрална земља има улогу посредника – рекао је Штрахе за ,,Политику„.

Штрахе је подсјетио да је његова Слободарска партија оштро критиковала аустријско признање Косова, али да је то сад чињеница која се више не може мијењати.

Аустријски вицеканцелар је рекао да се нада да је, у оквиру Бриселског дијалога између Београда и Приштине, могућ компромис.

Истичући да је Србија без сумње једна од најважнијих земаља у региону и гарант мира и стабилности, Штрахе наводи да се наша земља у погледу чланства у ЕУ налази на веома добром путу.

— Желимо да на Западном Балкану унапређујемо помирење, демократију, благостање и стабилност. Најбоље средство за то је процес приступања ЕУ. И у нашем је интересу да Србија има конкретну и вјеродостојну перспективу у погледу приступања ЕУ – сматра Штрахе.

Према његовим ријечима, право на самоопредјељење сјевера Косова или аутономија би били пожељно.

— Али за то су, нажалост, свакако потребни дуги и компликовани преговори. Чини ми се да је Приштина по том питању врло неувиђавна – казао је Штрахе, који ће се сутра састати са Ивицом Дачићем, српским шефом дипломатије.Оставите одговор