Штрахе: Не треба притискати Србију да призна Косово, а ми а не можемо отпризнати

Признање Косова једино је ствар Србије, а притискати је да призна Косово је погрешан пут, поручио је аустријски вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе уочи посјете Београду.

недеља, фебруар 11, 2018 / 19:31

— Мислим да је признање Косова једино ствар Србије. Притискати земљу због тога био би погрешан пут. Аустрија би требало да ту као неутрална земља има улогу посредника – рекао је Штрахе за ,,Политику".

Штрахе је подсјетио да је његова Слободарска партија оштро критиковала аустријско признање Косова, али да је то сад чињеница која се више не може мијењати.

Аустријски вицеканцелар је рекао да се нада да је, у оквиру Бриселског дијалога између Београда и Приштине, могућ компромис.

Истичући да је Србија без сумње једна од најважнијих земаља у региону и гарант мира и стабилности, Штрахе наводи да се наша земља у погледу чланства у ЕУ налази на веома добром путу.

— Желимо да на Западном Балкану унапређујемо помирење, демократију, благостање и стабилност. Најбоље средство за то је процес приступања ЕУ. И у нашем је интересу да Србија има конкретну и вјеродостојну перспективу у погледу приступања ЕУ – сматра Штрахе.

Према његовим ријечима, право на самоопредјељење сјевера Косова или аутономија би били пожељно.

— Али за то су, нажалост, свакако потребни дуги и компликовани преговори. Чини ми се да је Приштина по том питању врло неувиђавна – казао је Штрахе, који ће се сутра састати са Ивицом Дачићем, српским шефом дипломатије.Оставите одговор