Станковић: Упутићемо љекарски тим у Хаг

Уколико генерал Ратко Младић заиста има психооргански синдром, као што је рекао његов син Дарко, онда треба да га прегледају људи који се баве психијатријом и дају своје мишљење, изјавио је министар здравља Србије Зоран Станковић. "Ми ћемо у договору са Хашким трибуналом у наредних месец дана упутити групу лекара, који ће извршити преглед свих […]

недеља, јун 5, 2011 / 10:55

Уколико генерал Ратко Младић заиста има психооргански синдром, као што је рекао његов син Дарко, онда треба да га прегледају људи који се баве психијатријом и дају своје мишљење, изјавио је министар здравља Србије Зоран Станковић.

"Ми ћемо у договору са Хашким трибуналом у наредних месец дана упутити групу лекара, који ће извршити преглед свих наших оптуженика који то желе. То је наша обавеза, која проистиче из постојеће међународне легислативе, а и сам Серж Брамерц је захтевао да Младић има поштено и фер суђење", рекао је Станковић.

Он је навео да би у поступку против генерала Младића, по захјеву тужилаштва, могао да буде свједок експерт оптужбе и обави судско-медицинско вјештачење документације којом се он оптужује или свједок експерт одбране и да онда по њеном захтјеву прегледа и напише мишљење о судско-медицинској документацији која садржи налазе обдукционих записника које су радили хашки истражитељи или другу обдуценти у Сребреници или подручјима за које се Младић оптужује.

"У том смислу бићу вероватно сведок експерт зато што сам радио све масовне гробнице у источној БиХ. До сада сам радио један случај по захтеву тужилаштва, а остале по захтеву одбране", објаснио је Станковић за "Прес".

Он је рекао да је српског генерала у Специјалном суду у Београду обишао по налогу истражног судије и као министар здравља и да је неко ко је обдуковао Младићеву ћерку Ану морао да испуни захтјеве судије.

"И да су ми рекли да ћу бити мртав пошто завршим посету Ратку Младићу, обишао бих га. И опет бих учинио исто", поручио је Станковић, додавши да никоме не би желио да направи пријатељски однос на начин како је он настао између Младића и њега, а то је због смрти генералове ћерке.

Министар здравља Србије каже да је Младића задњи пут видио прије 13 година и сада се код њега промијенило све, а остале су само његове очи. "Видео сам једног старца. Нисам видео Ратка Младића, већ старог човека који веома отежано говори, отежано се креће, не може да устане и направи пар корака да га не придржите да не падне", истакао је Станковић.Оставите одговор