Српски повратници плаћају одштету Хрвату који је живио у њиховој кући

Петар и Иванка Кунић, повратници из Србије у Хрватску, морају да плате 187.000 евра накнаде Винку Петровићу, који је од 1996. до 2003. године живио у њиховој кући у мјесту Крњак, док су они били у избјеглиштву. Жупанијски суд у Карловцу донио је рјешење, према којем Кунићи морају да плате Петровићу то што је за […]

среда, мај 18, 2011 / 19:46

Петар и Иванка Кунић, повратници из Србије у Хрватску, морају да плате 187.000 евра накнаде Винку Петровићу, који је од 1996. до 2003. године живио у њиховој кући у мјесту Крњак, док су они били у избјеглиштву.

Жупанијски суд у Карловцу донио је рјешење, према којем Кунићи морају да плате Петровићу то што је за седам година живота у њиховој кући улагао у поправке и преправке.

Петар Кунић тврди да је Петровић седам година користио његово власништво, имао у његовој кући ресторан и зарађивао, а да сад њему мора да плати 187.000 евра.
Он истиче да је овај поступак само наставак етничког чишћења, преноси портал "Вестионлајн".

– Ја тај новац немам, а и да имам, није праведно да им дам… Када ми је кућа враћена, она ни на шта није личила и морао сам да продам викендицу и да на тај новац додам још 20.000 евра да бих реновирао кућу како бисмо могли поново у њој да живимо – испричао је српски повратник.

Против правде, логике и Стразбура

Општински суд у Карловцу прошле године пресудио је да "Србин повратник Кунић Хрвату Петровићу мора платити 55.000 евра плус камате", па је потом Жупанијски суд повећао износ накнаде на 67.000 евра, плус 18.000 евра судских трошкова и 17 одсто камате на укупну своту, и то без права на жалбу.

Европски суд за људска права у Стразбуру пресудио је 2007. године да је Хрватска прекршила власничка права породице Кунић и наложио да им исплати 20.000 евра на конто компензације за изнајмљивања њихове куће, а хрватским судовима је наложио да тој породици пруже право на ново суђење, што није урађено.

Жупанијско веће српске националне мањине скренуло је пажњу да у Хрватској још има 10 таквих случајева.Оставите одговор