Српска ипак није приступила Динарском луку

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, Сребренка Голић, одбила је синоћ, да потпише Резолуцију о одрживом развоју динарског појаса због доласка представника такозване Владе самопроглашене Републике Косова. Наиме, у јануару је посредством Амбасаде Републике Словеније стигло позивно писмо за учешће на Првој динарској конференцији, на којој је требала бити потписана поменута Резулуција. […]

среда, март 9, 2011 / 18:42

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, Сребренка Голић, одбила је синоћ, да потпише Резолуцију о одрживом развоју динарског појаса због доласка представника такозване Владе самопроглашене Републике Косова.

Наиме, у јануару је посредством Амбасаде Републике Словеније стигло позивно писмо за учешће на Првој динарској конференцији, на којој је требала бити потписана поменута Резулуција.

Иако је ријеч о о конференцији иза које су стале водеће међународне организације које се баве питањима заштитие културног и природног наслијеђа WWS, UNESCO, UNDP и Савјет Европе, министар Голић је одбила да присуствује Конференцији и да потпише Резолуцију због присуства представника самопроглашене Републике Косово, коју Република Српска не признаје.

„У позивном писму, нити у каснијим контактима, Косово се нигдје није спомињало. Земље које чине Динарски појас су Италија, Словенија, Хрватска, Србија, Црна Гора, БиХ и Албанија и оне су требале бити потписнице Резолуције иза које су стале водеће међународне институције које се баве заштитом природног и културног наслијеђа и која нуди велике погодности, не само у заштити природних добара него и у економском развоју, тим прије што се ради о претежно руралним и неразвијеним подручјима у свим земљама које су требале бити потписнице.

Влада Републике Српске је препознала шансу за развој у овој Резолуцији и овластила мене као министра надлежног за заштиту животне средине да у име Републике Српске присуствујем Конференцији и потпишем Резолуцију. Синоћ касно, на Брду код Крања, гдје се Конференција требала одржати, појавила се са УНМИК-ом делегација такозване Владе самопроглашене Републике Косово, с циљем да учествује у раду и потпише Резолуцију.

Потпуно изненађени и огорчени због очигледне обмане организатора, у име делегације Републике Српске, оштро сам протествовала код организатора, министра за просторно планирање и заштиту животне средине Словеније и одбила да учествујем у раду Конференције и да потпишем Резолуцију заједно са представницима самопроглашене државе коју Република Српска не признаје.

Словеначки министар је покушао превазићи ситуацију тако што је понудио да Резолуцију потпишу министри у своје име, а не државе, међутим, ја сам и то одбила јер се ради о, понављам, очигледној обмани и покушају да се на „мала врата“ Динарском појасу придружи самопроглашена држава коју Република Српска није и неће признати.

Министар заштите животне средине и просторног планирања Републике Србије Оливер Дулић је, како смо обавијештени, у посљедњи моменат одустао од доласка у Словенију, јер је нешто раније обавијештен да ће Првој динарској конференцији присуствовати и представници Косова.

О свом ставу обавијестила сам и министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ г. Младена Зиројевића и захтијевала да ни представник овог министарства не потпише Резолуцију јер за то нема сагласност Републике Српске“, изјавила је министар Сребренка Голић.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор