Ирска има нoвог премијера

Нови парламент Ирске изабрао је за новог премијера Енда Кенија, лидера партије Фине Гејл. Кени (60) ће на челу коалиционе владе имати задатак да поново покрене привреду, озбиљно угрожену дужничком кризом. Данашњи избор Кенија услиједио је послије договора који су за викенд постигли конзервативна Фине Гејл и љевичарска Лабуристичка партија. Кени је рекао да ће […]

среда, 9 марта, 2011 / 19:00

Нови парламент Ирске изабрао је за новог премијера Енда Кенија, лидера партије Фине Гејл.

Кени (60) ће на челу коалиционе владе имати задатак да поново покрене привреду, озбиљно угрожену дужничком кризом.

Данашњи избор Кенија услиједио је послије договора који су за викенд постигли конзервативна Фине Гејл и љевичарска Лабуристичка партија.

Кени је рекао да ће објавити састав свог кабинета, пошто његово именовање потпише предсједница Ирске Мери Мекалис.

Кени (59) обећао је да ће ријешити кризу банкарског система, због које је Ирска морала да тражи хитан зајам ЕУ и Међународног монетарног фонда.

Он је додао да се услови тог зајма морају преиспитати да би Ирска могла да их испуни, и да би се опоравила од рекордног дефицита и двоцифрене стопе незапослености.

Кени је поручио да његова влада „има задатак да спаси економију, поврати репутацију, и опорави цијело друштво”.

За Кенија је данас гласало 117 од 166 посланика, а 27 је било против.

То је било први пут у историји Ирске да кандидат за премијера приликом гласања није имао ривала.

Фине Гејл је освојио 76, а лабуристи 37 места у ирском парламенту на изборима одржаним 25. фебруара. Те двије партије ће заједно имати највећу парламентарну већину у ирској историји. Они су већ били на челу Ирске од 1995-97.

Партија центра Фиона Фејл, која је доминирала ирском политиком од 1932, освојила је само 20 мјеста, што је њен најгори резултат икад.

Ту странку Ирци сматрају одговорном за финансијску кризу, због чега је 22. јануара са њеног чела морао да оде доскорашњи премијер Брајан Кауен, а многи политички аналитичари оцијенили су фебруарске изборе као освету бирача за катастрофално економско стање у земљи.Оставите одговор