Сретење ЕУ и апликације из БиХ

Чврст стисак руке и честитка предсједавајућем Предсједништва. Министар иностраних послова Холандије према камерама је окренуо захтјев за чланство Босне и Херцеговине у Европску унију и аплауз је могао да почне. Док је трајала церемонија холандски министар, чија земља предсједава Унијом, кратко је прокоментарисао да је ово диван тренутак. Драган Човић у Бриселу није крио оптимизам. […]

понедељак, фебруар 15, 2016 / 21:15

Чврст стисак руке и честитка предсједавајућем Предсједништва. Министар иностраних послова Холандије према камерама је окренуо захтјев за чланство Босне и Херцеговине у Европску унију и аплауз је могао да почне.

Док је трајала церемонија холандски министар, чија земља предсједава Унијом, кратко је прокоментарисао да је ово диван тренутак. Драган Човић у Бриселу није крио оптимизам. Нада се да ће Босна и Херцеговина већ наредне године добити статус кандидата. Подношење апликације је, каже, историјски дан.

“С поносом могу вјеродостојно казати да смо припремили све оно што смо обећали у задњих годину дана како би данас предали захтјев за чланство у ЕУ”, рекао је Драган Човић, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Прве честитке стигле су и од Федерике Могерини али и европског комесара за проширење. Домаћини нису заборавили ни Игора Црнатка који је, уз Човића, био у делегацији. Церемонију су искористили да похвале напредак БиХ у прошлој години.

“То је понаприје добра вијест за народе у вашој земљи. Ако ваши грађани виде да вођство ваше земље на свим нивоима иде у истом смјеру према заједничком циљу, онда заиста можете остварити резултате”, нагласила је Федерика Могерини, високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику.

“Ми смо очигледно доста тога урадили, чим смо данас овдје. Ја позивам те који су до сада били ‘невјерне Томе’ да буду у истој колони са нама, да заједно идемо ка Бриселу”, казао је Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ.

У паузи између честитки све присутне је ипак на земљу спустио Јоханес Хан. Драгану Човићу је поручио да је апликација само почетак дугог пута – што је, бар за тренутак, покварило оптимистичну атмосферу у сали.

“Требамо јасно рећи да чланство није могуће у сљедећих неколико мјесеци, чак и година”, истакао је Јоханес Хан, европски комесар за проширење.

Док се то не деси – боље је прославити подношење апликације. Након церемоније, домаћини су позвали госте да пређу у сусједну просторију на здравицу. Али све у складу са промјенама које у наредним годинама неминовно очекују Босну и Херцеговину. Умјесто жестоког пића наздрављало се само киселом водом.Оставите одговор