Црнадак хвали Додика и позива Владу да каже шта не ваља у МЕХКО-у

Потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак изјавио је да је предаја апликације за чланство БиХ у ЕУ велики догађај за БиХ и Републику Српску, да Република Српска жели у ЕУ, те да се никоме не смије дозоволити да народ Српске спријечи да постане дио европске породице. Црнадак је истакао да је један од најважнијих успјеха актуелног Савјета […]

недеља, 14 фебруара, 2016 / 16:41

Потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак изјавио је да је предаја апликације за чланство БиХ у ЕУ велики догађај за БиХ и Републику Српску, да Република Српска жели у ЕУ, те да се никоме не смије дозоволити да народ Српске спријечи да постане дио европске породице.

Црнадак је истакао да је један од најважнијих успјеха актуелног Савјета министара то што је створио претпоставке да дође до предаје апликације.

“Сматрамо да је посебно важно да смо све ово успјели урадити без уставних промјена, потпуно чувајући надлежности Републике Српске и уважавајући њену улогу у БиХ”, рекао је Црнадак на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је нагласио да на међународном плану Република Српска никада није била у бољој позицији, да Српску више нико не може укинути, као и да без Републике Српске и њене улоге нема ни реформи, ни европског пута БиХ.

Црнадак је нагласио да Српској треба мудра политика на међународној сцени, као и да је добро што је, како је навео, /предсједник Републике Српске Милорад/ Додик одустао од референдума.

Најтежи посао за БиХ, напоменуо је Црнадак, слиједи између предаје апликације и стицања статуса кандидата, а односи се на три кључна елемента – Реформска агенда, прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању и механизам координације.

“У спровођењу Реформске агенде огромна је улога Републике Српске и Федерације БиХ, јер су процјене да око двије трећине реформских захвата треба да ураде ентитети. Реформска агенда ће се и даље спроводити искључиво уз поштовање надлежности и улогу које има Република Српска”, поручио је Црнадак.

Он је додао да је прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању тежак посао у којем се мора водити рачуна о интересима Српске, посебно у области пољопривреде, напомињући да неће бити никаквог министарства пољопривреде БиХ.

“Што се тиче механизма координације, Влада Српске још није рекла да ли заиста тамо нешто не ваља. Ако мисле да нешто не ваља, треба да кажу шта и поправићемо”, рекао је Црнадак.0 КОМЕНТАРА