Србија привремено забранила извоз жита и брашна

Влада Србије на телефонској сједници донијела је одлуку о потпуној рестрикцији извоза пшенице и брашна, изјавио је министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Душан Петровић, оцјењујући да ће та мјера стабилизовати снабдијевање на домаћем тржишту и повољно утицати на цијену хлеба. Петровић је у изјави телевизији Б92 рекао да су биланси постали забрињавајући почетком године, […]

четвртак, март 17, 2011 / 07:15

Влада Србије на телефонској сједници донијела је одлуку о потпуној рестрикцији извоза пшенице и брашна, изјавио је министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Душан Петровић, оцјењујући да ће та мјера стабилизовати снабдијевање на домаћем тржишту и повољно утицати на цијену хлеба.

Петровић је у изјави телевизији Б92 рекао да су биланси постали забрињавајући почетком године, јер је био планиран овогодишњи извоз око 500.000 тона пшенице, а почетком марта извезено је скоро 650.000 тона, тако да је мjера владе о забрани извоза пшенице била нужна.

Мjера забране извоза пшенице је привременог карактера и трајаће највише три мjесеца, најавио је Петровић и додао да је та мjера донијета уз консултације са званичним Бриселом и са земљама потписницима ЦЕФТА споразума.

Петровић је најавио разговоре са свим релевантним удружењима привредника и прерађивачима, због најава о поскупљењу хљеба на чак 70 динара и наговијестио да ће држава интервенисати на тржишту колико то прописи дозвољавају и учинити све да заштити стандард најугроженијих грађана.

Фонд за жито и Унија пекара су тражили да се забрани извоз пшенице из Србије да би се регулисало стање на тржишту.

Према подацима удружења Фонда за жито, из Србије је од прошлогодишње жетве до почетка марта извезено 615.000 тона пшенице што је 115.000 тона више него што је планирано.Оставите одговор