Поскупљења: Ред је на осигурање возила

БАЊА ЛУКА – Обавезно осигурање возила у Републици Српској поскупјеће за 20 одсто, а ову одлуку требало би већ у априлу да донесе Управни одбор Агенције за осигурање РС, сазнају "Независне новине". Агенцији за осигурање РС нису ни потврдили ни демантовали могућност поскупљења осигурања аутомобила, наводећи да ће се о томе изјаснити Управни одбор на […]

четвртак, март 17, 2011 / 07:00

БАЊА ЛУКА – Обавезно осигурање возила у Републици Српској поскупјеће за 20 одсто, а ову одлуку требало би већ у априлу да донесе Управни одбор Агенције за осигурање РС, сазнају "Независне новине".

Агенцији за осигурање РС нису ни потврдили ни демантовали могућност поскупљења осигурања аутомобила, наводећи да ће се о томе изјаснити Управни одбор на сједници планираној за почетак априла.

"Још нисмо одлучили ни за ни против. Управни одбор ће у априлу усвојити нове цијене и нове тарифе, а анализирали смо и приједлоге шта би значио пораст цијена", рекла је директорка Агенције за осигурање РС Божана Шљивар, додајући да још није било ријечи о тарифама.

Већина директора осигуравајућих кућа у РС сматра да цијене осигурања возила треба да буду веће јер нису мијењане већ шест година, те да је у том периоду возни парк подмлађен што значи да су и одштетни захтјеви све већи.

"Садашња цијена не задовољава потребе осигуравајућих кућа и очекујем да дође до њеног раста, а за колико то је већ питање математике", каже директор "Нешковић осигурања" Миленко Мишановић.

Директор "Дунав осигурања" Саша Чудић рекао је да је он за снижење основне цијене обавезног осигурања возила. "Против сам било каквог раста цијена осигурања јер је то додатна отежавајућа околност за грађане РС, а возило је данас потреба. Стање на тржишту осигурања је забрињавајуће и несређено, а веће цијене то неће средити већ ће, напротив, погоршати", објаснио је Чудић.

Он је указао и на проблем нелојалне конкуренције, наглашавајући да осигуравајуће куће осигуранике награђују горивом или другим поклонима. "Ако осигуравајућа друштва имају новца да осигураницима враћају дио средстава и на тај начин стварају нелојалну конкуренцију, растом цијена ће доћи до још већег хаоса", упозорава Чудић.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић каже да ће то бити само још један у низу удара на кућне буџете, те да чињеница да се осигуравајуће куће међусобно договарају у вези са цијенама све говори о нашем тржишту.Оставите одговор