Стевандић: Треба нам обавјештајна агенција

Република Српска мора да има обавјештајну агенцију и да ојача обавјештајну структуру МУП-а РС, односно треба сама да прикупља информације о терористичким активностима, јер Сарајево и бошњачки политичари упорно заташкавају постојање терориста у БиХ – изјавио је предсједник Одбора за безбједност Народне скупштине РС Ненад Стевандић. Према Стевандићевим ријечима, РС је тренутно обавјештајно "осакаћена" и […]

четвртак, март 17, 2011 / 07:29

Република Српска мора да има обавјештајну агенцију и да ојача обавјештајну структуру МУП-а РС, односно треба сама да прикупља информације о терористичким активностима, јер Сарајево и бошњачки политичари упорно заташкавају постојање терориста у БиХ – изјавио је предсједник Одбора за безбједност Народне скупштине РС Ненад Стевандић.

Према Стевандићевим ријечима, РС је тренутно обавјештајно "осакаћена" и нема механизме за превентивно дјеловање у борби против тероризма, што је назамисливо за сваку озбиљну земљу.

Он је рекао да компликована структура безбједносних агенција у БиХ гарантује да РС никада неће добити праве информације и помоћ у борби са тероризмом од Сарајева и бошњачких политичара, јер они упорно заташкавају постојање терориста у БиХ. "С друге стране, и могућност да од међународних безбједносних агенција добијемо праву информацију такође је мала, јер оне, прије свега, гледају свој интерес", рекао је Стевандић за "Вечерње новости" у данашњем броју.

Он је додао да због тога Одбор за безбједност Народне скупштине РС тренутно има важан задатак – прикупљање информација о безбједносној ситуацији у РС и свим опасностима које пријете грађанима.

Према његовим ријечима, информације које прикупи Одбор биће дио документа о којем ће расправљати парламент Српске.

"Посланици ће онда, на основу нашег приједлога, усвојити стратегију у борби, прије свега, против тероризма и других облика криминала, да бисмо ојачали обавештајну структуру МУП-а РС", објаснио је Стевандић. 0 КОМЕНТАРА

 1. И то не било каква Неле, него МОСАД! Или нас нема.Са друге стране имамо манијаке горе од Хамаса! Предлажем Хаџи Симићу да поново крене у хаџилук, овај пут не мора одмах у Јад Вашем, већ право код Нетанјахуа да се „вата веза“! B-)

 2. Све то фино звучи, али се бојим да ми немамо људе за то, и чак и да имамо људе, нема ту јасног плана, јасног циља… Треба нам то, то није спорно, само се бринем да је ово једна јалова прича.

 3. Треба нам скоро све оно што нам је силом пренесено на заједничке органе, а припада нам по Дејтону. Мислим да је дошло вријеме да се направе озбиљне анализе и да се све врати на ниво РС. Укинути конститутивност 3 народа, а прогласити РС у Уставу државом свих њених грађана, без било какве дискриминације. Омогућити свима иста права, без обзира на пол, расу, нацију,…, а укинути Вијеће народа РС.
  Српској је потребна и јака обавјештајна агенција, али је можда већи проблем ако Бошњаци имају своју, а без наше контроле.

 4. drazen78bl, 18.03.2011. 01:36:46

  “Укинути конститутивност 3 народа, а прогласити РС у Уставу државом свих њених грађана, без било какве дискриминације“

  Ови есдесовци су опаснији за српске интересе у БиХ од Лагумџије, Тихића и Силајџића заједно.

  Како то мислиш урадити политички неписмењаковићу урадити? Послије 24 сата би по истом сценарију и БиХ била проглашена државом свих њених грађана, без било какве дискриминације. По којој логици би РС имала право на то, а БиХ неби?

  Рзмишљате ли ви икад о посљедицама ваших сулудих идеја.

  Под хитно вратити психијатра да очисти што је запрљао, односно, да излијечи све оне код којих је својим експериментима оставио посљедице. Надам се не трајне.

 5. СПО
  пРВО ДА ЗНАШ ДА ДРАЖЕН78БЛ НИЈЕ У СДС-У,ПА НЕМОЈ ДА ПОДМЕЋЕШ ПО СТАРОМ ДОБРОМ ОБИЧАЈУ.
  ДРУГО ТВОЈ ВОЉЕНИ ПРЕДСЈЕДНИК САМО ПРИЧА О ПОВРАТКУ НАДЛЕЖНОСТИ ПА ЕВО ПРИЛИКЕ ДА НОРМАЛНО ЗАКОНСКИ И ДЕМОКРАТСКИ РАСПРАВИМО ОВУ ТЕМУ И ДОНЕСЕМО ОДЛУКЕ КОНСЕНЗУСОМ.

  Али шта очекивати од вас који само покушавате да по властитом признању износите гадости о СДС-у и још вам жао што сте то нисте радили у већим количинама.(подсјећам на ваше ијаве)
  Толико сте острашћени да ни једна озбиљна тема и проблем у РС који се треба ријешити разумно и заједнички , не може да прође без ваших подметања.
  За разлику од вас има много коректиних и уљудних коментатора који предлажу и коментаришу без вријеђања и подметања а дражен 78бл је свакако један од културнијих.
  Лично знам да није у СДС-у и да није ни гласао за СДС али ми не смета да са њим комуницирам и расправљам иако се у многим стварима не слажемо.
  Слићно важи за ментора,божу,ану …(извињавам се ако сам неке изоставио…
  Свеједно поздрав ,и добро вам здравље.

 6. Добро бре чича Симо, дражић из 78.ме се мало занио… Мислим, он се скоро редовно занесе у страну, што у лијеву што у десну! Млад момак, склон револуционарним и тренутним промјенама и мијенама, немој тако… Није он СДС, није! То ти нишаниш у нашег Нешу, знам те ја, стари си ти разбојник!:D

 7. Кад ми СПО и Божо напишу овако нешто, то су ми заиста комплименти и знам да сам „на правом путу“. Нисам члан СДС-а и често сам критиковао и потезе СДС-а, али имамо заједничке неке националне циљеве и то не кријем. Занимљива је теза да сам се ја занио, а сличне ставове има и Предсједник РС, кога подржава и СПО дједа.
  Није ми проблем да и Федерација постане држава свих грађана који у њој живе, ако ће поштовати људска права. Битно је да Српска врати оно што има по Дејтону, а поштовати и штитити оне који су мањински народи је „ЧОЈСТВО“, а ја имам и црногорске крви. Људски је да се нико у РС не осјећа грађанином другог реда, али се мора знати да Рс представља сигурност за српски народ. Дражен никад не скреће ни лијево ни десно. Подједнако су ми битни и национално и социјално питање. Ја једноставно то спајам у једно, јер економски, социјално, образовно и културно јака РС неће имати проблема да ријеши и своје национално питање. Једноставно, ако сте економски јаки, онда сте у уважени. На сиротињу и зец вади неку ствар! (извињавам се, али морао сам сликовито)

 8. Орозе,

  Имаш храбрости да за лоше особине српских интереса уплетеш СДС ?! Човјече иди у цркву помоли се Богу, реци „Боже дај ми памети, иако сам психички оболио тотално“.
  Најмање овдје нам је потребан савјет и прича неког издајничког споовца који подржава странку и издајничку идеологију на челу са Вукотлаком Драшковићем.

  Апсолутно ти немаш везе од какве је важности да РС има своју обавјештајну агенцију. Нормално је сасвим да немаш, зато што је теби у глави још вријеме Удбе и „пустих острва“.

  Обавјештајна агенција је од виталног значаја за РС како би се прикупљале информације о свему, а понајвише у вези безбједности у држави. Ако једна СИПА, ОБА и остали раде у корист Сарајева онда је сасвим разумљиво да РС подхитно мора да формира своју службу која ће надгледати стање безбједности. И не само безбједности свих области на које се власт може подсјетити.. нпр. наплата 53 милиона КМ дуга ФБиХ према РС од индиректних пореза, пензије и инвалиднине грађана РС који су прије рата живјели на простору ФБиХ итд итд..

  Сасвим подржавам ову иницијативу.

 9. „Српској је потребна и јака обавјештајна агенција, али је можда већи проблем ако Бошњаци имају своју, а без наше контроле“.:D

  Бошњаци већ имају своју, никада нису ни престали да је имају, „АИД“ НИКАДА НИЈЕ РАСФОРМИРАН!

 10. Ма животно искуство, мудрост јединственога типа – са примјесама црногорске бистроокости, моја ањушка…
  Поклопац за сваки лонац исто к’о Харун од тешња.;)

 11. drazen78bl, 18.03.2011. 14:54:25

  “Подједнако су ми битни и национално и социјално питање. Ја једноставно то спајам у једно“

  А то спојено у једно се зове националсоцијално питање.

  Кладим се да те послије овога док неће хвалити.

 12. Докторе,

  Заиста ми импонује када народни посланик (додуше са комп. листе), а још (из мени омраженог) СДС-а добије оспице због мојих коментара.

  Заиста мислим да није било потребе да ме прозивате због Дражена, јер је заиста одвалио глупост са грађанском РС.

  Немојте се љутити намене. Ја заиста не волим СДС и политику коју је водила од оснивања до данас, мада морам признати да је Босић једини предсједник у историји СДС-а са којим бих могао попити пиће.

 13. blackwood, 18.03.2011. 15:57:45

  “Имаш храбрости да за лоше особине српских интереса уплетеш СДС ?! “

  Имам Блеки.

  Да ми неће нова служба случајно забранити да износим ставове.

  П.С.

  Е јеси ову цитирану реченицу саставио. Свака ти дала.

 14. Симо, опет нисте попили лијек!?

  Срби требају истовремено да рјешавају и национално и социјално питање. Већ вијековима не успјевамо да ријешимо национално питање и да смо чекали то да бисмо се посветили социјали, онда би изумрле генерације и генерације у биједи. Можда су идеје социјалдемократије биле врхунске, али је штета што су их проводили људи слични вама.
  Када Република Српска буде самостална, национално питање је ријешено и џентлменски је дати свим „малима“ да буду равноправни са Србима у слободној РС. Мрзим сваки облик дискриминације. Ако ми није драго да су Срби у Сарајеву грађани другог реда, онда нећу ни ја бити такав. Мој мото је: „НЕ ЧИНИ ДРУГОМЕ ОНО ШТО НЕ ЖЕЛИШ ДА ДРУГИ ЧИНЕ ТЕБИ.“

  Него, господине Симо, храбри сте овако иза тастатуре, а препали сте се онда Рамштајна и Сотира. Пљујете по људима које не познајете, па би било лијепо да се попут др Стевадића и мене представите својим правим именом, а не лажним, као сада.

  Од сада вас игноришем, јер је бесмислено са деструктивцима губити вријеме.
  Збогом!

 15. drazen78bl, 19.03.2011. 01:15:17

  “Него, господине Симо, храбри сте овако иза тастатуре, а препали сте се онда Рамштајна и Сотира.“

  Нормалан човјек увијек треба бити на опрезу када му манијаци пријете. Додуше и онда када су ми та двојица пријетили био сам иза тастатуре, па не видим неку квалитативну разлику у свом положају у односу на данас.

  “Пљујете по људима које не познајете, па би било лијепо да се попут др Стевадића и мене представите својим правим именом, а не лажним, као сада.“

  По чему си закључио да је Симо Ороз лажно име. Да није нова служба провјерила. Или мислиш да је довољно што је доктор рекао да те познаје, па си ти, кобајаги под правим именом, морално исправан.

  Ја никога нисам вријеђао, тебе посебно. Само ми је засметало што си рекао да је рјешење у грађанској опцији и што си рекао да национално и социјално спајаш у једно, а ја ти рекао да се спајањем националног и социјалног добије националсоцијализам. Колико ме памћење служи ту идеологију је спроводио Хитлер.

  Ја коментаришем твоје ставове, а не тебе лично и не интересује ме ко си и шта си. Мене интересује само оно што напишеш, јер сам свјестан да ове наше коментаре чита много људи, а ја нисам рад да у држави у којој живим неко пропагира националсоцијализам, чак и несвјесно, као што се теби омакло.

  Моје је да те опоменем.

  Не видим гдје сам те увриједио. Можда што сам написао да си есдесовац. Ако те то вријеђа, повлачим изјаву и пардонирам. Али сам си рекао да са СДС-ом дијелиш многе вриједности, а ја се,како рекох, равнам по ономе што прочитам, јер немам своју обавјештајну службу да провјеравам ваше право име и чланство у некој партији, те тиме и ставове.

  Настави даље, само без националсоцијализма и грађанског екстремизма.

  Хауг.

 16. Ороз,

  није овдје у питању изношење мишљења него начин на који се то ради. Потпуно је овдје апсурдно да се пљује по једној странци која има стабилно бирачко тјело. Ако ти не схваташ важност формирања обавјештајне агенције у РС онда овдје није крив ни др. Стевандић ни Дражен ни ја него је проблем дубоко у теби вјероватно од оних спознаја из историје и с краја II свијетског рата „шта је радила Удба“.
  Нико ти овдје не забрањује да ти говориш и износиш своје виђење ствари, али врати мало филм у назад и размисли како си на прошлој теми кочијашки и на најарогантнији начин вријеђао СДС. Ти када вријеђаш једну странку вријеђаш и све њене чланове безобзира да ли су они нови или стари чланови. Немој ми молим те рећи да ти смета идеологија СДС-а.

  Ти мора да схватиш вријеме и мјесто у коме живимо, а то што ти не можеш неке ствари из прошлости да заборавиш – па, немој их заборавити нико те не тјера али макар то остави тамо гдје јој и јесте јесто.

  И што те толико погађа да нпр. Дражен и јесте члан СДС-а ? Шта ти имаш са његовим политичким опредељењем и његовим личним ставовима по неким питањима ? Ако те толико вријеме и начин вуче на Равну Гору, ти полако крени – крени према Вукотлаку Драшковићу и реци му пар савјета „шта ће написати у будућем роману“.
  Схвати да ово „грађански екстремизам“ нема апсолутно везе с везом.

 17. Ako ovaj prijedlog o jačanju obavještajne strukture podrazumijeva nove službenike, zgrade, kancelarije, auta, dnevnice, beneficije – da mi sačekamo neka bolja i berićetnija vremena? Ko će to da finansira?

 18. ex-1978,

  Нема се времена чекати за формирање обавјештајне агенције у РС. Нама би она сада била „злата вриједна“ да се извуку неке формалности на релацији СДП – ХДЗ које су иза очију јавности и како би се РС у том случају могла поставити. Јер, то све и нас чека када се буде формирала власт на заједничким органима.
  Зато је врло значајно то што ће РС наступати заједно у формирању власти тј. СДС-СНСД-ДНС можда и ПДП.
  Новца једноставно мора бити за овакве ствари. Када би се формирала обавјештајна агенција то би био прави добар потез цијеле РС.

 19. Ja sam skeptičan prema udbašima i volim kada se zna koliko to košta. Bar da znamo koliko košta ako ne znamo koliko vrijedi.

  Savršeno mi je jasna potreba za posebnom obavještajnom strukturom ali nisam rad da finansiramo nove paralelne strukture koje će većinu tog novca trošiti na međusobne sukobe u stilu Džejms Bonda i Balkanskog špijuna. Glupo mi je da finansiramo 2 različite ekipe udbaša da se kolju među sobom.

 20. blackwood, 19.03.2011. 08:45:42

  “Немој ми молим те рећи да ти смета идеологија СДС-а.“

  Блеки, јеленских ми рогова, ти уопште не кужиш ствар.
  Мени смета беатификација СДС-а и Радована, која је у току.

 21. само да кажем да још не постоји званичан предлог за обавјештајну службу у РС и да ако се буде ишло ка томе предлагаћу да се то постигне без новод новчаног намета већ прерасподјелом од МУП,Мин.Правде.и сл.
  Дакле без авантуре партијског уплитања и без беспотребних препуцавања.
  1978 Хвала и поздрав

 22. само да кажем да још не постоји званичан предлог за обавјештајну службу у РС и да ако се буде ишло ка томе предлагаћу да се то постигне без новод новчаног намета већ прерасподјелом од МУП,Мин.Правде.и сл.
  Дакле без авантуре партијског уплитања и без беспотребних препуцавања.
  1978 Хвала и поздрав

 23. Oроз,

  http://www.youtube.com/watch?v=v8Te3lePJpY
  Гледај овај клип од 2:23 ; 5:04 ; 6:19 да видиш шта је твој „патријарх“ рекао… да ли те уопште погађа ово у односу какве данас Драшковић ставове износи ?
  Да ли те погађа његова отворена одбрана Дивјака ?! http://www.youtube.com/watch?v=OqOQTn5rn4M
  Улазак у НАТО ?! http://www.youtube.com/watch?v=0pK_s8bL1g4 Капија ЕУ ?!

  захваљујући Радовану твоја стражњица је остала на огњишту. Ех да Радован само види каквог је споовца сачувао!
  Ти си један од првих који би требао Радована прогласити свецом и добровољно прихватити крсну славу у његово име.

 24. blackwood, 20.03.2011. 22:10:12

  “Ти си један од првих који би требао Радована прогласити свецом и добровољно прихватити крсну славу у његово име.“

  Беатификација се приводи крају. Чекамо на који ће датум ставити Св. Радована. Једино замољавам да слава буде у вријеме мрса.

 25. Још ако остане људи у РС које ће та служба да штити…гдје би нам крај био…Само ви сједите и примајте плату. Немој ти о нама смртницима да бринеш…Кад мало боље размислим, то ви и хоћете да направите али за себе

 26. Ороз,

  немаш никакав коментар на клипове које сам ти дао ? Немаш никакав коментар на класичну обману свих вас у СПО ? Тако сам и мислио.

  Немаш ти шта да молиш, Радована ће славити свако онај који је дао допринос стварању РС. Већ сада ти можеш да сматраш Радована као „свети“.

 27. Шта би са борбом против криминала и корупције,имал шта од привлачења страних инвеститора….?
  Зна се чему ће служити овакве службе:опстанку режима на власти(ко год био),шпијуниранјем и прогоном својих грађана a и добра прилика за запошљавање страначких послушника..

  Замолио бих Блеквуда да макне слику и не брука часно име Радована.

 28. Бобан,

  Часно име Радована ја не брукам, и уосталом, шта тебе има да занима шта ћу ја ставити на свој аватар ?
  Друго, то што не схваташ важност формирања обавјештајне агенције за РС и што ти је све црно – твој проблем.

 29. Инспирација је чудо..блеквуд..B-)

  Доктор је у праву, ми немамо националну безбједносну агнецију ни на једном нивоу, обавеза РС је да створи себи безбједоносни оквир, јер овако стање је неодрживо, непокривени смо безбједоносним структурама, а МУП не може покрити тај сектор.

  и Дражен је у праву, РС има могућност да изгласа промјену устава и пређе на грађанско друштво, док БиХ као федерална држава састављена од ентитета нема ту уставну могућност, осим ако се оба ентитета не сложе! Не постоји правна могућност да један ентитет наметне другом свој жељени политички циљ, не знам шта су неки видјели као неисправно у његовом ставу!?

 30. ‚‚ex-1978, 19.03.2011. 08:47:06 [1253]
  Ako ovaj prijedlog o jačanju obavještajne strukture podrazumijeva nove službenike, zgrade, kancelarije, auta, dnevnice, beneficije – da mi sačekamo neka bolja i berićetnija vremena? Ko će to da finansira? ‚‚

  ма има ових фондова, кредита, нису паре проблем. јест да ће за 4 године бити оне поплаве, али ће послије поплава поставити лукача за министра.

 31. Meni je ipak draza ranija izjava:
  Борба против криминала и корупције је кључна за стабилност сваке државе и у тој борби не смије бити компромиса, оцијенили су данас у Београду предсједник Одбора Народне скупштине Републике Српске за безбједност Ненад Стевандић

 32. докторе,

  потпуно се слажем да Српска треба да има професионалну и на Закону организовану безбједносну агенцију.

  Мислим да није проблем кад би дошло до формирања у финансијама због прерасподјеле кадрова у МУПУ, наравно ојачаним са више стручњака из више области.

  Цијена је мала колико је то важно таман да нас кошта 100 милиона годишње, има се одакле ако желимо опстанак на овим просторима.

  Питам како је то могуће званично урадити, да ли би дошло после изгласавања Закона до вета Бошњака и до прегласавања у Уставном Суду што би странци подржали.

  Рјешења има, али за тај безбједносни проблем треба консензус свих партија из Српске у нашем парламенту да нам нико ништа не може, уосталом као што треба консензус за радикалне политичке и економске реформе.

  Да ли ми то имамо,да ли ће нас подјеле и удбашка подваљивања ненадокнадиво коштати, да ли је тренутно прече скидати главу Додику, Иванићу, Босићу, Мићићу, Стевандићу….. или направити по опстанак и развој Српске историјски договор, договорити јасну стратегију развоја, реформисати систем и упоредо постићи све циљеве активирањем свих који нешто знају и вриједе у Српској?

  Тада нам нико ништа не би могао, што рекла Жељка, морали би прихватити фактичко стање које се зове НЕУНИШТИВА СЛОГА У СРПСКОЈ, зар не?

  Поздрав

 33. докторе,

  потпуно се слажем да Српска треба да има професионалну и на Закону организовану безбједносну агенцију.

  Мислим да није проблем кад би дошло до формирања у финансијама због прерасподјеле кадрова у МУПУ, наравно ојачаним са више стручњака из више области.

  Цијена је мала колико је то важно таман да нас кошта 100 милиона годишње, има се одакле ако желимо опстанак на овим просторима.

  Питам како је то могуће званично урадити, да ли би дошло после изгласавања Закона до вета Бошњака и до прегласавања у Уставном Суду што би странци подржали.

  Рјешења има, али за тај безбједносни проблем треба консензус свих партија из Српске у нашем парламенту да нам нико ништа не може, уосталом као што треба консензус за радикалне политичке и економске реформе.

  Да ли ми то имамо,да ли ће нас подјеле и удбашка подваљивања ненадокнадиво коштати, да ли је тренутно прече скидати главу Додику, Иванићу, Босићу, Мићићу, Стевандићу….. или направити по опстанак и развој Српске историјски договор, договорити јасну стратегију развоја, реформисати систем и упоредо постићи све циљеве активирањем свих који нешто знају и вриједе у Српској?

  Тада нам нико ништа не би могао, што рекла Жељка, морали би прихватити фактичко стање које се зове НЕУНИШТИВА СЛОГА У СРПСКОЈ, зар не?

  Поздрав

 34. Ne želim da zvučim maliciozno, ali šta će nam obavještajno bezbjednosna agencija, kad ni policija ne radi ništa, odnosno ista je u rukama političko-kriminalnih grupa, pa sad vi vidite da imamo još i to, onda bi nas tukli zbog pogrešno izgovorene riječi.

  Treba stati na loptu i profesionalizovati postojeće policijske stukture, napraviti debelo dobru analizu stanja, pa tek onda vidjeti šta i kako.

  Ovo mi sve zvuči kao još jedna patka za udomljavanje nesposobnih.

  Što se prenosa nadležnosti tiče, godinama su vođeni procesi da se dođe do nekog rješenja, a naši predstavnici su u najvećem broju slučajeva ili bojkotovali te procese ili konstantno odbijali sve, bez da predlože odgovarajuća rješenja. A onda kad „ko neće brata za brata, ima tuđina za gospodara“, svak drugi nam je kriv osim nas samih.

  Ovakav sistem, kakav jeste, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u BiH ne odgovara ni jednom normalnom građaninu, jer su svi u službi političko kriminalnih elita i nama boljitka nema dok se sistem i institucionalno pamćenje te struka ne vrate tamo gdje spadaju.

 35. Zgrada u Picinom Parku; Vulići; antikorupcioni tim???

  Gdje nestadoše sve predizborne parole g-dina doktora?

  Zgrada od cit.dvjesto miliona, odjednom, nije više problem – malo ćemo se baviti “višom“ politikom….

  Jedina uloga SDS-a, za sada, svodi se na davanje lažne nade pokradenom i poniženom narodu.

  Sa jedne strane čist lopovluk, sa druge “opozicija“ koja već godinama tupi kako će, nekada (čit.nikada) nešto učiniti, a, zapravo – odavno provaljen fazon “dobrog“ i “lošeg“ policajca…

 36. Hoće li Stevandić predložiti Predraga Ćeranića, Dodikovog „konja za trku“ na mjesto šefa te nove bezbjednosne agencije u RS. Dodik je Predraga Ćeranića odavno „kibicovao“, a on mu tu naklonost vraća gotovo svakodnevno kroz razne intervjue na Alternativnoj TV i kao redovni „kolumnista“ u listu PRESS.

  Dok je još bio načelnik Operativne uprave Obavještajno bezbjednosne službe Republike Srpske, Ćeranić je vodio dosije operativne obrade nad Miloradom Dodikom dok je ovaj bio u prvom mandatu premijera Republike Srpske, a razlog je što je Dodik tajno pokušao sklopiti sporazum sa nekim njemačkim navodno poslovnim čovjekom za davanje koncesije za odlaganje opasnih otpadnih materijala i njihovo skladištenje na području Republike Srpske. Sad, šta je zbližilo Dodika i Predraga Ćeranića, to njih dvojica najbolje znaju.

  U depešama iz američke ambasade iz Sarajeva koje su objavljene na sajtu Vikiliks, povodom izbacivanja Ćeranića iz sadašnje bosanske obavještajne agencije pod brojem 08SARAJEVO953 od 4.juna 2008. godine , vidi se da je djelimično izbrisan paragraf (pasus) 6, a potpuno paragraf 7, kako bi se sakrili detalji o saradnji Ćeranića sa CIA i na čemu je on radio za pomenutu
  američku špijunsku organizaciju, vidi:

  http://cables.mrkva.eu/cable.php?id=156693

  U poslednje vrijeme vidim i da je forum na Nezavisnim zatvoren za čitaoce, navodno zbog „moda održavanja“, prije će biti da je to radi birsanja podataka koji govore o Ćeranićevoj i saradnji Ljubinka Lekovića sa Raffi Gregorianom i šijunaži za CIA. Takodje, sada treba brisati i podatke o Nikoli Špiriću, njegovoj političkoj prevrtljivosti i bogatstvu koje je stekao kroz bavljenje politikom u gotovo svim strankama koje su postojale u Republici Srpskoj…itd, itd. To svakako ne bi bilo ni malo čudno, jer su Nezavisne novine postale dnevni bilten Dodika i njegovog SNSD-a:

  http://www.6yka.com/novost/53256/dragan-bursac-ceranje-nerodene-djece

  Dragan Bursać: Ćeranje nerođene djece
  Objavljeno: 26.03.2014. – 09:19

  U emisiji „Apostrof“ banjalučke Alternativne televizije, čija je tema bila „Ko su branitelji i rušitelji Republike Srpske?“ jedan čovjek je dao posve novo značenje terminima uvreda i verbalni napad.

  Autor: Dragan Bursać

  “Vi imate razlog za nezadovoljstvo, očekujete prinovu”, kazao je smirenim tonom, obraćajući se Nikoli Dronjku, Predrag Ćeranić, banjalučki fakultetski profesor, bezbjednjak, obavještajac i u slobodno vrijeme branitelj lika i djela Milorada Dodika.

  Prvi čovjek NVO „Slobodna republika“, Nikola Dronjak, i te kako se zna i može verbalno nositi sa ovakvim skandaloznim medijskim istupim, koji vuku na latentnu prijetnju. Stoga ga nemam namjeru niti braniti niti tetošiti.

  Uzgoj ćeranića

  Ali, šta je sa sistemom koji je proizveo klimu tako pogodnu za rast i razvoj Ćeranića i njemu sličnih? Nije đavo da smo se poslije više od 20 godina pokušaja stvaranja nekog „vrlog novog“ sistema vrijednosti tek ovih dana probudili, svjesni da ništa nismo napravili? Nažalost, biće da je tako.

  Ćeranić je samo paradigma. Tek pokazni primjeri. Zabrinjavajuće je da su ćeranići u posljednje dvije decenije, poput guštera zelembaća, lagano milili na društvenoj skali moći, uspjeha i uticaja u našoj prosjačkoj grofoviji. Poput poredbenih im gmazova, i njima su tu i tamo repovi bili podsijecani, ali novi su brzo izrasli. Još duži i za držanje ravnoteže na zidu uspješniji i spremniji.

  A, taj zid, ta ljestvica uspjeha u Republici Srpskoj, u isto vrijeme je i zid plača i kineski zid Zabranjenog grada. Ogromna tvrđava pod kojom stoji raja i osluškuje „šta to ćeranići vele i kako brane Milu i srpstvo od „izdajnika i plaćenika“.

  Ćeranići su klasična vrsta sklona jako brzoj metamorfozi i prilagodbi na sve sociološke ekosisteme. Njihov evolutivni put se začudo ne mijenja puno. Uvijek su to potkazivači i bolesno ambiciozni ljudi, koji nedostatak kompetencije i inteligencije nadoknađuju radnom etikom na polju klasičnog špijuniranja. Takvi žbirevi su se od nekadašnjih socijalističkih obavještajnih službi savršeno logično transformisali do današnjih bezbjedonosnih i parabezbjedonosnih krugova. Naučili su ti, hajde da ih nazovem ljudi, da uvijek i stalno neko stoji iza njih. Dakako, u početku su to bili tek pojedinci koji su ih u vrijeme fakultetskih dana vrbovali i učili osnovama podmetanja, potkazivanja, prisluškivanja i klasičnih zavjera. U ratnim i poratnim vremenima, već se grofovija naša siromašna pobrinula da zaštiti ove državne kerbere nemorala iz prošlih vremena.

  Istinabog, kerberi žbirovski su po izbijanju mira bili edukovani i od međunarodne zajednice, ali kako ih je ista prestala hraniti, kao uostalom i sadašnju Dodikovu vlast, vratili su se u dobro staro leglo samoizolacionizma. Kuću i okućnicu našeg neofašizma koji živimo svakim danom.

  Ali, onako ljudski, zašto vlast još uvijek hrani stare špijune? Pa zato da bi ih ti prezreli doušnici i uhode, kao posljednja linija, mogli braniti od „naroda izdajničkog“.

  A, izgleda da su stigla zadnja vremena. Jer, samo duboko involvirani pojedinac u ovdašnje strukture moći, sa paranoičnom željom da o(p)stane u vlasti, može se u dijaloškoj emisiji pozivati na nečiju nerođenu djecu, dok istovremeno, smirenim glasom apeluje na učesnike verbalne peripetije i insistiraja na „kulturi dijaloga i tolerancije“!

  Ćeranići pušteni sa lanca

  Ali Ćeranić i ćeranići, osim što se pozivaju na nerođenu djecu, predaju po fakultetima (doduše privatnim), nečijoj djeci. Predaju im raznorazne bezbijednosti, špijunske nauke, prisluškivanja, koje izgleda nikad nisu bile potrebnije Republici Srpskoj. Predaju, pa sve platu za to dobijaju. Mimo toga, stižu recenzirati knjige kojekakvih bjelosvjetskih političkih avanturista. A ti avanturisti, znate svi, dobijaju na stotine hiljada maraka vaših para kako bi se bavili teorijama zavjera i spašavali Republiku Srpsku. To su Karganović i karganovići mu. Tamo daleko im lijepa kuća, kao što i jeste.

  Nego, da se vratim ćeranićima. Ćeranići su do savršenstva savladali mehanizme preživljavanja u svim društvenim sistemima, pod svim glavašima. I ne samo to, urođen nagon za samoodržavanjem, udružen sa klasičnom sociopatskom sredinom u kojoj živimo, stvorila je od njih jako, jako opasne ljude. Mislim, bukvalno. Ćeranići mogu ozbiljno fizički povrijediti čovjeka. Dobro, ne baš oni, nego njihovi posilni, koji su nešto niže od njih u hranidbenom lancu poslušnosti. I što je najbitnije, ćeraniće šef može pustiti sa lanca po potrebi. A, potreba se ukazala.

  I nije naš originalni Ćeranić Predrag rekao samo Nikoli Dronjku da „treba misliti na svoje nerođeno dijete“. Ne! Obratio se on vaskolikom puku sa dobrim želucem koji je gledao narečeni „Apostrof“. A, njegova poruka, ionako uplašenom narodu, je dvojaka.

  Prvo – OZNA sve dozna, kao što je bilo i kao što će uvijek biti, pa i to da se neka žena treba poroditi sa proljeća.
  Drugo – Čovjek koji ne preza od uvlačenja nerođene djece u nekakvu priču, posve sigurno neće prezati od mnogih drugih stvari.

  Dakle, Ćeranić uz perfidan um ima informaciju i zna kako zastrašiti sluđeni narod. On je gotovo mastermajnd naše Republike Srpske. Nikad ne znaš kad će on nešto doznati. Nešto o tebi čega se ni ti nisi dosjetio ili te strah da priznaš?!

  Sekuritatea je živa, zahvaljujući ćeranićima! Ta, i djeca mogu prokazati i odrukati svoje roditelje! A, onda će oni ostati bez preplaćenih poslova na državnim jaslama. I eto ti opet straha.

  Iz tog malograđanskog kasablijskog straha je, valjda, nastala i medijska ćutnja na Ćeranićev napad na Dronjka i pominjanje nerođene djece. Bukvalno, samo jedan čovjek na svom blogu je osvijetlio psihopatologiju Ćeranića i njegovog akta.

  Ostatak muči. Što iz teleće nezainteresovanosti, što iz istog onog straha u kome živi.

  Ćeranje ćeranića

  Biće ćeranića, kao što će biti i vlastele dok je svijeta i vijeka. Biće pominjanja djece i uže rodbine. Nije to neki naš patent. Ta, mafija to koristi vijekovima.

  Ali biva trenutaka u istoriji kad narod ispravlja kičmu unakaženu bičevima vlasti i izjedenu gangrenom ćeranića. Protegne se tako narod koliko je dug i širok, pa postane na momente svjestan da nisu ćeranići toliko visoko, koliko se puk u crnu zemlju savio.

  A, stigla su vremena da se kičma ispravlja.

  Dragan Bursać je novinar i kolumnista BUKA portala. Možete ga naći na Twitteru @dijalekticar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *