Србија: Ицрпљене могућности садашњег модела приватизације

У некадашњим друштвеним предузећима у Србији која су неуспјешно приватизована званично је запослено око 100 000 радника, од којих неки не обављају никакав посао, рекао је директор српске Агенције за приватизацију Владислав Цветковић. "Од тога је око 15 000 запослених у фирмама код којих су раскинути уговори о приватизацији", рекао је Цветковић. Он је за […]

понедељак, јун 13, 2011 / 09:04

У некадашњим друштвеним предузећима у Србији која су неуспјешно приватизована званично је запослено око 100 000 радника, од којих неки не обављају никакав посао, рекао је директор српске Агенције за приватизацију Владислав Цветковић.

"Од тога је око 15 000 запослених у фирмама код којих су раскинути уговори о приватизацији", рекао је Цветковић.

Он је за "Вечерње новости" рекао да је постојећи модел приватизације у великој мјери исцрпио своје могућности.

"Сва друштвена предузећа су макар једном понуђена на продају, али купаца, у овом тренутку, нема", додао је Цветковић.

Цветковић је навео да су се, у сарадњи са Министарством економије и регионалног развоја Србије и Агенцијом за промоцију извоза /СИЕПА/, почеле примјењивати нове форме приватизације у оквиру постојећег законског оквира.

"Тако смо неке неуспешне приватизације успели да претворимо у успешне, као што су, рецимо, инвестиције `Јура корпорације` у фабрици `Застава електро` у Рачи или `Бенетона`, који је уложио у препород нишког `Нитекса`", каже Цветковић.

Што се тиче фирми које немају будућност и које нико неће, он је рекао да заступници државног капитала процјењују одрживост даљег пословања ових предузећа и сигурно је да ће тамо гдје је то оправдано предложити гашење и ликвидацију.

У том случају, каже он, врши се продаја основних средстава фирме и доносе мјере на тржишту рада за стручно усавршавање отпуштених радника.

Цветковић напомиње да постоје и фирме гдје је могуће одржати производњу у неким дијеловима, па се у тим случајевима иде на доношење планова за санирање одрживих дијелова предузећа и њихов финансијски опоравак.

"Тамо где је могуће, Агенција улази у реструктурисање фирме са циљем да у потпуности опорави компанију и да је учини атрактивном за будуће купце", навео је Цветковић.Оставите одговор