Србија даје одговор: Врх јединствен, Додик би одбацио

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да ће влада сутра саопштити став о понуђеном рјешењу за Косово и да ће иза тог става стајати предсједник Републике и већина парламентарних странака. После састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, Николић је на конференцији за новинаре у Председништву Србије рекао да српска делегација на преговорима са Приштином […]

недеља, април 7, 2013 / 22:23

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да ће влада сутра саопштити став о понуђеном рјешењу за Косово и да ће иза тог става стајати предсједник Републике и већина парламентарних странака.

После састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, Николић је на конференцији за новинаре у Председништву Србије рекао да српска делегација на преговорима са Приштином у Бриселу заправо и није добила понуду већ да је „наишла на зид” и да је све личило на преговоре о независности Косова, што је, како је навео, неприхватљиво.

„Ставове државног врха, који ће бити јединствени, саопштићемо сутра, што неће бити једноставно, јер то у Бриселу није била понуда, то је био ултиматум. О њој тако размишљамо. Да може да се поправи може, да мора да се поправи, мора, јер под фирмом укидања паралелних институција, неко покушава да укине Србе рачунајући на њих као на паралелни народ”, рекао је Николић.

„Наишли смо на зид, и то је личило на преговоре о независности Косова и Метохије. Нико у Србији није за то овлашћен и нико неће о томе преговарати, али хоће о томе како ће српска заједница тамо живети, који ће степен заштите имати”, рекао је председник Србије говорећи о преговорима у Бриселу.

Николић је рекао да у случају да се инсистира на преговорима о односима Србије и Косова онда, како је навео, мора да се мења формат у коме се преговара јер он није за Србију задовољавајући и она ће тражити да се преговори одвијају под окриљем организације чији је члан, а то су Уједињене нације уз учешће земаља које су признале и оних који нису признале Косово.

Предсједник Србије је рекао да је актуелна власт „близу доношења одлуке” о понуди из Брисела и да ће у том одговору ма какав он био, бити садржан и став да се преговори двије стране морају наставити.

„Близу смо доношења јединствене одлуке. Она ће свакако садржати нашу жељу да наставимо разговоре”, рекао је предсједник Србије.

Николић је рекао и да не оправдава оне који износе личне ставове све док државно руководство не изнесе јавно јединствен став.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Србија треба да одбаци понуду из Брисела о рјешењу косовског питања, називајући је „ултиматумом”.

„Што се нас тиче из Републике Српске ми смо за одбијање ултиматума”, рекао је Додик.

„Има различитих размишљања (о томе шта одлучити) али када све сагледате доминантно мора бити – положај српског народа и коначно рећи не – а то значи вратити се себи и својим позицијама, ојачати вјеру у државу Србију код свих Срба где год они живјели”, рекао је Додик након састанка са предсједником Србије Томиславом Николићем.

„Ту смо да станемо иза руководства Србије и позовемо на јединство, јер вријеме никада неће опростити онима који нису јединствени… што се нас тиче ми смо за одбијање ултиматума, наше искуство говори да обично када кажете не на утлиматум не деси се ништа а ако кажете да добијате нови ултиматум”, поручио је Додик.Оставите одговор