Срби са сјевера Косова и Метохије, неће шиптарске таблице на колима

Сјеверна Косовска Митровица излијепљена је плакатима са написима против пререгистрације аутомобила српских таблица са почетним словима градова на Косову и Метохији и о неважењу српских личних карата, преноси РТС.

субота, јул 30, 2022 / 15:33

"Нема предаје, српска лична карта остаје" и "Нема предаје, КМ остаје" пише на плакатима, којима се властима у Приштини шаље порука да њихова одлука није прихватљива у дану када је предсједник Владе самопроглашеног Косова Аљбин Курти на српском језику позвао косовске Србе прихвате то што приштинска власт захтијева.

Одлуком приштинских власти, од власника возила са регистарским таблицама Министарства унутрашњих послова /МУП/ Србије за градове на Косову и Метохији "ПР", "КМ", "ПЗ", "ГЛ", "УР", "ПЕ", "ДА" или "ЂА" од 1. августа се тражи да региструју своја возила на такозване "РКС" таблице.

Рок за промјену је до 30. септембра.

За возила са српским таблицама градова у централној Србији остаје режим наљепница до 31. октобра.

Власти у Приштини су најавиле да од поноћи 1. августа започиње и издавање декларационог листа – потврде за све особе које посједују личне карте издате од МУП-а Србије, а које улазе на Косово и Метохију.

Документ ће важити три мјесеца, а издаваће се и особама млађим од 16 година, које немају личну карту, односно, идентификациони документ, под условом да са собом имају извод из матичне књиге рођених са фотографијом.Оставите одговор