Срби не гласају – прва два сата ниједан гласач у Бањској

На бирачком мјесту у Бошњачкој Махали у сјеверном дијелу Косовске Митровице у прва два часа од почетка референдума о опозиву градоначелника албанске националности нико није гласао, јавио је портал "Косово онлајн".

недеља, април 21, 2024 / 10:28

У Бошњачкој Махали смјештен је бирачки центар који је некада био у Техничкој школи и то бирачко мјесто отворено је у 7.00 часова као и остала бирачка мјеста у Северној Митровици.

Сви чланови бирачког одбора су из редова албанске заједнице.

И у селу Бањска отворено је бирачко мјесто које се налази на мјесту гдје је некада била туристичка организација општине Звецан, а до 9.00 часова нико није гласао.

На бирачком месту су присутна три члана бирачког одбора из редова албанске заједнице, а испред бирачког мјеста налази се џип полиције и оклопно возило специјалне полиције.

У четири општине на сјеверу Косова данас се организује референдум о опозиву градоначелника албанске националности, изабраних прошле године гласовима неколико процената бирача, а српске партије на Космету позвале су на бојкот.

Прошле године на изборе у четири општине на сјеверу Косова изашло је 1.566 Албанаца и само 13 особа српске националности, односно 0,029 одсто Срба на сјеверу Косова, што је резултирало доласком на власт актуелних, нелегитимно изабраних градоначелника.

Гласање је заказано након што су грађани прикупили потписе 20 одсто бирача, а Приштина је процес референдума на све начине опструисала, због чега су сви политички субјекти који представљају Србе на Косову и Метохији позвали грађане на бојкот.

Српска листа је истакла да је Приштина учинила све да предстојећи референдум не успије и да су за гласање предвиђене немогуће процедуре, наводећи да је за разрјешење предсједника општина потребно 50 одсто плус један глас уписаних у бирачки списак, а да се због сталних притисака Приштине у посљедњих неколико мјесеци око 15 одсто Срба иселило са сјевера Косова и Метохије.

ЦИК је штампао 40.000 бирачких листића.Оставите одговор