Украјинци копирали Ланцет – тврде да му је домет 100 километара

У Украјини тврде да су копирали руски Ланцет, који је уз суске ФАБ авиобомбе са универзалним модулом једрења и корекције путање, најуспјешније ново оружје из руског арсенала у овом рату. До те мјере успјешно, да је Кијев и читав Запад, принуђен да прогута кнедлу поноса и копира руску технику.

недеља, април 21, 2024 / 10:24

Руске трупе већ неколико година користе ову врсту дронова за гађање циљева (почеле су у Сирији), а током Специјалне војне операције, употреба оваквих беспилотних летјелица достигла је апсолутни максимум.

"Ланцет" је постао најефикаснија противтенковска (и истовремено противваздушна и противбродска) муниција на тактичком нивоу, а Оружане снаге Украјине дуго нису имале слично оружје у употреби. Американци су им на почетку рата доставили своје дронове-самоубице имена Свичблејд (Перорез, скакавац, чакијица); али ови дронови нису имали примјећенији резултат на ратишту у реалним борбеним условима.

За разлику, дакако, од Ланцета. Руси ову врсту оружја називају "барражирующие боеприпасы" или српски речено "лутајућа муниција". Они патролирају линијом фронта и уништавају технику и живу силу противника, као и друге врсте тактички вриједних циљева.

Са карактеристичним крилом у облику слова Х, ова врста дронова се појавила прије много година, а израелско предузеће ЈУ Вижн се формално сматра пиониром у овој области, у чијој производној линији има много дронова у облику Х-крилног Ланцета (сами дронови су се појавили 2011).

Колико добро је копиран Ланцет?

Украјинске беспилотне летјелице са сличним аеродинамичким дизајном до сада се могу назвати аналогом Ланцета само формално. Не зна се са сигурношћу ни тип бојеве главе ни детаљне карактеристике (наведен је само домет од 100 километара, али се не зна какве су карактеристике у стварности).

Међутим, може се претпоставити да је "аналог" постигнут директним копирањем, а не сопственим развојем. Украјинска војска је, једноставно, растављала оборене и покварене ланцете (што се више користе, више падају због кварова или из других разлога), проучавала њихов дизајн и "дошла" до сопствених рјешења.

Кључна тешкоћа у питању проучавања "Ланцета" у Украјини је присуство или одсуство способности Кијева да копира систем аутоматског циљања дрона. Поред тога, остаје отворено питање серијске производње украјинских аналога Ланцета. Потребни су велики производни капацитети за снабдевање трупа значајног броја беспилотних летелица овог типа.

Да ли су доступни у Украјини? Питање чији ће одговор пре бити позитиван него негативан. Међутим, немогуће је извући јасне закључке о овом питању, јер је Ланцет технички сложен и скуп производ.

Оригинални, руски Ланцет нема функцију сателитске навигације, што му омогућава да игнорише већину непријатељских система за електронско ратовање. Да ли ће украјински инжењери успети да остваре исту сигурност контролне петље, показаће време. Украјински стручњаци из области електронског ратовања напоменули су да је могуће потиснути Ланцет у опсегу фреквенција 868-870 мегахерца и 902-928 мегахерца, али само док лута на небу под контролом оператера и тражи мете да их нападне.

Како ће се тачно управљати украјинским аналогом, велико је питање, за које тренутно нема јасног одговора.

У Русији постоји искуство у копирању Ланцета, односно креирања беспилотних летјелица на основу овог рјешења. Тако руски конструкторски биро Восток, располаже "лутајућом муницијом" по имену Скалпел са дометом до 40 км.

Занимљиво да је и име "Скалпел" до одређене мјере копирано, јер "Ланцета" односно иглица, јесте медицинска опрема сличног карактера.Оставите одговор