Србачка фабрика добила енергетску станицу

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић, заједно начелником општине Србац Живком Микулићем, свечано је у фабрици "Стирокарт панели" у Српцу пустио у рад нову енергетску станицу чија је инвестиција износила 1,8 милиона марака. Ковачевић је рекао данас Срни да је Влада Српске, путем Инвестиционо-развојне банке, за подршку овом пројекту обезбиједила 1,3 милиона […]

среда, 13 јула, 2011 / 17:41

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић, заједно начелником општине Србац Живком Микулићем, свечано је у фабрици "Стирокарт панели" у Српцу пустио у рад нову енергетску станицу чија је инвестиција износила 1,8 милиона марака.

Ковачевић је рекао данас Срни да је Влада Српске, путем Инвестиционо-развојне банке, за подршку овом пројекту обезбиједила 1,3 милиона марака.

Она је истакао да ће Министарство индустрије, енергетике и рударства подржати сваку инвестицију која има за циљ побољшање енергетске ефикасности и економичнијег пословања, поготово ако се за производњу енергије користи био маса као што је случај у овој фабрици.

Директор фабрике "Стиропор панели" Горан Рачић рекао је да се нада да ће након набавке два енергетска котла у аустријској фирми "Колбах" обезбиједити уштеду енергије за 50 одсто и изразио наду да ће производња бити дигнута на ниво 2008. године, када се на ино-тржиште извозило 40 одсто производа као што су грађевински стиропор, комбиноване изолационе плоче, стиропор и картонска амбалажа, фасадни профили и декоративне лајсне.

"Ми смо једна од ријетких фабрика у свијету која производи изолациони материјал уз кориштење био масе. Са новом енергетском станицом отварају се још веће производње могућности, тако да већ сада размишљамо о отварању новог погона за производе намијењене пољопривредној производњи, јер без тога нема извоза у земље ЕУ", рекао је Рачић.

Приликом данашње посјете општини Србац, Ковачевић разговарао са представницима локалне власти о актуелној привредној ситуацији у овој локалној заједници.

Ковачевић је истакао да Влада неће допустити да дође до стагнације привредног стања у општини Србац јер она има велике развојне шансе.

"Владиним подстицајима омогућићемо додатни вјетар у леђа перспективним привредним капацитетима, посебно оним који су оријентисани на извоз", рекао је Ковачевић.

Он је изразио наду да ће анализа о оправданости изградње проточних хидроцентрала у доњем току Врбаса бити прихватљива и да ће једна од таквих централа бити грађена и на подручју општине Србац.