Шпанским банкама потребно до 62 милијарде евра

Стрес тестови спроведени у шпанским банкама показали су да ће за њихову докапитализацију бити потребне највише 62 милијарде евра додатног капитала, саопштила је Централна банка Шпаније. Ова цифра, коју је на конференцији за новинаре објавио замјеник гувернера Банке Шпаније Фернандо Рестој, значајно је ниже у односу на кредит вриједан 100 милијарди евра, колико су партнери […]

петак, јун 22, 2012 / 06:59

Стрес тестови спроведени у шпанским банкама показали су да ће за њихову докапитализацију бити потребне највише 62 милијарде евра додатног капитала, саопштила је Централна банка Шпаније.

Ова цифра, коју је на конференцији за новинаре објавио замјеник гувернера Банке Шпаније Фернандо Рестој, значајно је ниже у односу на кредит вриједан 100 милијарди евра, колико су партнери из еврозоне понудили за спасавање шпанских банака, преноси агенција АФП.

Резултати ових тестова, које су на захтјев владе спровеле двије независне ревизорске фирме „Оливер Вајман” и „Роланд Бергер”, одлучиће колико ће новца званично затражити Шпанија.

Према процјенама компаније „Оливер Вајман”, банкама је, према стандардном стрес тесту, потребан капитал у распону од 16 до 25 милијарди евра, док је према мрачнијем сценарију за њихову докапитализацију потребно између 51 и 62 милијарде евра.

Према стандардном тесту компаније „Роланд Бергер” за њихову докапитализацију су потребна средства од 25,6 милијарди евра, која би, према лошијем сценарију, могла порасти на 51,8 милијарди евра.

Тестови су спроведени у 14 шпанских банака, које учествују са 90 одсто у финансијском сектору те земље.Оставите одговор