Соренсен нови шеф делегације ЕУ у БиХ

Европски високи представник Кетрин Ештон потврдила је именовање Данца Петера Соренсена за новог шефа делегације ЕУ у БиХ, а, супротно очекивањима, Соренсен није потврђен као специјални представник Европске уније, јавио је дописник Срне из Брисела. У канцеларији Ештонове наводе да ће Соренсен "постати специјални представник ЕУ у БиХ" кад поступци буду завршени и кад га […]

понедељак, мај 30, 2011 / 17:26

Европски високи представник Кетрин Ештон потврдила је именовање Данца Петера Соренсена за новог шефа делегације ЕУ у БиХ, а, супротно очекивањима, Соренсен није потврђен као специјални представник Европске уније, јавио је дописник Срне из Брисела.

У канцеларији Ештонове наводе да ће Соренсен "постати специјални представник ЕУ у БиХ" кад поступци буду завршени и кад га Савјет потврди.

Избор Соренсена, Ештонова је образложила његовим јединственим познавањем БиХ и ширег региона, додавши да он на мјесто шефа делегације ЕУ долази "у кључном тренутку за регион и посебно БиХ".

Он је навела да је задовољна што ово именовање објављује само неколико дана након свог пута у БиХ, чији резултат је "одустајање од референдума у Републици Српској".

"Сад морамо надограђивати тај успјех и потрудити се да БиХ поставимо на пут за ЕУ", истиче Ештонова у саопштењу, у којем се позива и на мартовске закључке Савјета министара ЕУ.

У мартовским закључцима, Савјет је подвукао одлучност према европској перспективи БиХ, очувању територијалног интегритета и суверенита и формирању нове функције ЕУСР (европског специјалног представника у БиХ).Оставите одговор