Снежана Ружичић: Језеро заслужује боље и значајније мјесто на карти свијета.

Начелница Општине Језеро говори о проблемима са буџетом који су је дочекали, кратеру на мјесецу именованом по овој општини, те плановима за други мандат за који се кандидује на Локалним изборима 2020. године.

уторак, новембар 10, 2020 / 21:38

Да ли сте задовољни постигнутим у претходне четири године и који су то значајни пројекти који су реализовани у општини Језеро?

Функцију начелника општине Језеро сам преузела 10.11.2016. године и сад, након четири године мандата, могу да кажем да сам јако задовољна постигнутим резултатима. По доласку на функцију начелника сам затекла јако лоше стање у буџету.

Списак преузетих финансијских доспјелих обавеза био је већи од једногодишњег општинског буџета, односно 640.000,00 КМ са тенденцијом раста за износ затезних камата и судских трошкова, тако да је задужење општине расло до око 850.000,00 КМ. Осим лошег стања у буџету, са чијом солвентношћу се и даље боримо, слично је било и у другим областима.

Упркос претходно наведеним потешкоћама, за период од четири године, мимо буџета општине Језеро (који годишње износи до 600.000,00 КМ) обезбиједили смо три милиона конвертибилних марака додатних средстава за пројекте, што је укупно шест буџета општине.

Све то не би било могуће без несебичне подршке Владе Републике Српске, Владе Републике Србије, Федералног министарства расељених особа и избјеглица, министарстава са републичког и федералног нивоа, те бројних амбасада, агенција и управа.

Најзначајнији реализовани пројекти су:

"Изградња моста на ријеци Пливи", укупне вриједности 620.000,00 КМ, пројекат финансиран од стране Владе Републике Српске, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и општине Језеро,

"Изградња спортске хале у општини Језеро", укупне вриједности 417.195,65 КМ, пројекат финансиран од стране Владе Републике Србије и општине Језеро,

"Санација дијела пута и асфалтирање путева у насељеним мјестима Черказовићи и Љољићи, општина Језеро", упупне вриједности 200.376,54 КМ, пројекат финансиран од стране Федералног министарства расељених особа и избјеглица, Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Министарствса управе и локалне самоуправе Републике Српске и Општине Центар Сарајево,

"Асфалтирање пута Черказовићи-Љољићи, Магистрални пут Р415", укупне вриједности 240.000,00 КМ, пројекат финансиран од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и општине Језеро,

"Асфалтирање четири локална пута у општини Језеро – путеви у насељеним мјестима Ковачевац, Перућица и Присоје", укупне вриједности 180.105,00 КМ, пројекат финансиран од стране Владе Републике Српске,

"Реконструкција ОШ "Вук Караџић" у Језеру", укупне вриједности 170.000,00 КМ, пројекат финансиран од стране Хуманитарног фонда Амбасаде САД-а у БиХ,

"Набавка ватрогасног возила за општину Језеро”, укупна вриједност пројекта 80.000,00 КМ, пројекат финансиран од стране Ватрогасног Савеза Републике Српске,

"Стамбено збрињавање осмочлане породице Грабеж", укупне вриједности од преко 50.000,00 КМ, пројекат финансиран од стране Министарства за избјеглице и расељена лица, општине Језеро и бројних других донатора,

Поред претходно наведених, реализовано је још много других, не мање значајних пројеката. Могу слободно и одважно да кажем да број пројеката које сам реализовала у мандату од четири године, премашује број реализованих пројеката од оснивања општине Језеро па до 2016. године.

Непримјетна општина Језеро, за коју је мало ко знао да постоји, постала је општепозната у свијету. Посебан допринос напретку општине у том смислу, пружила је посјета Амбасадора САД- а у БиХ, господина Ерика Нелсона, у септембру 2019. године, приликом које је општини Језеро уручено писмо НАСА-е као потврда да је кратер Језеро на планети Марс добио назив управо по општини Језеро.

Након тога, цијела прича је добила медијску пажњу на глобалном нивоу, па је у јулу 2020. године испред зграде општине Језеро организовано уживо праћење полијетања ровера "Упорност" на кратер Језеро на Марсу.

Шта Вас је мотивисало да се поново кандидујете за начелника општине Језеро?

На мјесто начелника сам дошла са жељом да створим боље услове живљења свим становницима општине Језеро. Рођена сам у Језеру, живим у Језеру, уложила сам много труда како бих са позиције носиоца локалне власти омогућила како својој дјеци боље услове, тако и осталој дјеци и унуцима са подручја наше општине, мислећи при том на боље услове школовања, здравства, културе и спорта.

Имала сам потребу да докажем да Језеро може много више, и да са свим својим капацитетима и природним потенцијалима заслужује боље и значајније мјесто на карти свијета.

Сматрам да је остало много започетих пројеката, који су кандидовани и који треба да се реализују у наредном периоду, за које се вриједи борити, те на тај начин желим да до краја изнесем цјелокупну развојну причу општине Језеро. Већ сам доказала да чуда постају могућа, ако се довољно боримо за њих, те желим да општина Језеро и даље настави да напредује у том смијеру.

Шта је то што планирате у сљедећем мандату?

У сљедећем мандату планирам да реализујем велики број инфраструктурних пројеката, те ће акценат бити на водоснабдјевању села, асфалтирању путева и постављање уличне расвјете у дијеловима насељених мјеста гдје то није до сад урађено, уређењу ужег центра општине Језеро, градњи вртића (реализација пројекта ће бити подржана од стране Владе Републике Србије), изградњи културног центра, пружању подршке унапрјеђењу и развоју здравствене заштите, те организацији спортско-рекреативних и културних манифестација. Желим да пружим још већу подршку развоју туризма, пољопривреде, аграрног туризма, али се изнад свега налази жеља за подршком сваком човјеку, становнику општине Језеро.

Један од приоритета којим ћу се посебно бавити односи се на отварање нових радних мјеста, како бих омогућила останак становништва у руралном крају попут општине Језеро. С тим у вези, желим да развијем и унаприједим могућности за привлачење инвеститора и усмјерим њихова средства у изградњу туристичких комплекса. Проблематика са којом се борим од доласка на функцију начелника односи се на заробљену индустријску зону од стране Компаније "Душанић”, међутим, у току је лицитација на суду, те се надам да ће неко од привредника исту купити и да ће се на тај начин створити услови за отварање нових радних мјеста.

У наредном периоду желим да пружим подршку привредницима, те посебно желим да радим на заштити природних ресурса и на стављању истих у функцију буџета општине, а самим тим и у функцију свих становника.

Богатство општине Језеро воденим токовима, представља значајну предиспозицију за развој општине у туристичком смислу, те у наредном периоду свакако планирам да ангажујем радни тим за израду идејних рјешења за развој туризма на језеру Ђол, те да искористимо ријеку Пливу као природни ресурс, са великим капацитетима за бављење рибарством.

У наредне четири године планирамо да успјешно реализујемо Пројекат уређења водотока Јошавка, и на тај начин спријечимо излијевање бујичне ријеке Јошавке из свог корита и плављење околних домаћинстава, што представља дугогодишњи проблем. Прва фаза пројекта реализована је у сарадњи са Оружаним снагама БиХ, те је извршено чишћење и уређење корита Јошавке цијелом дужином тока, а у предстојећој, другој фази уз подршку ЈП "Воде Српске” планирамо изградњу самог корита ријеке Јошавке, које ће представљати препреку излијевању.

Посебно планирана је подршка борачкој популацији и стамбеном збрињавању вишечланих породица, путем изградње стамбених јединица.

Планова је много, преда мном је период од још четири године, желим да прихватим изазов, и са још већим бројем пројеката и кроз подршку свим групацијама становништва покажем да Језеро може више.Оставите одговор