Службеници МИП пријавили Алкалаја и његовог помоћника

Група државних службеника и руководилаца сектора Министарства иностраних послова БиХ упутила је прије неколико дана Тужилаштву БиХ пријаву против ресорног министра Свена Алкалаја и његовог помоћника за опште послове Хариса Луковца у којој се упозорава на "велику пљачку у режији овог двојца". Како пише данас сарајевска штампа, ови службеници тврде да су, након анализе пројекта […]

петак, децембар 16, 2011 / 12:16

Група државних службеника и руководилаца сектора Министарства иностраних послова БиХ упутила је прије неколико дана Тужилаштву БиХ пријаву против ресорног министра Свена Алкалаја и његовог помоћника за опште послове Хариса Луковца у којој се упозорава на "велику пљачку у режији овог двојца".

Како пише данас сарајевска штампа, ови службеници тврде да су, након анализе пројекта увођења електронског управљања документацијом у МИП-у /такозвани OWIS/, дошли до поузданих показатеља да су Алкалај и Луковац, у договору са појединцима из компанијe ИМГ, десетоструко увећали вриједност пројекта ради стицања материјалне користи од више стотина хиљада евра.

Алкалај и бивши амбасадор Норвешке у БиХ Јан Брату потписали су 27. јула Меморандум о разумијевању, којим је предвиђено да 468.000 евра норвешке донације буде директно упућено ИМГ-у који би, као имплементатор овог пројекта, требао робу и услуге испоручити МИП-у.

Службеници у пријави тврде да је превара направљена Анексом 1 уговора, који је Луковац потписао са ИМГ-ом у којем су рачунарска и друга електронска опрема вриједна 468.000 евра тек таксативно набројани, без навођења појединачних финансијских ставки за сваки елемент.

Они тврде да су цијене производа многоструко увећане, а да су у МИП у међувремену допремљени ислужени и потпуно неодговарајући софтвер и хардвер.

"Укупна сума у потписаном анексу је 468.000, а на веб страници ИМГ-а стоји 534.386 евра. У Меморандуму није дефинисан производ који треба да буде испоручен, анекс са описом производа не постоји. Софтвер није тестиран, нити је дизајниран по мјери МИП-а, већ је преузет са неког другог извора, те су му замијењени само лого и ознаке", наводе службеници, износећи обиље компромитујућих података.

Група запослених у МИП-у БиХ у пријави на четири странице позива Тужилаштво БиХ да "расвијетли велику пљачку која ће нанијети несагледиву штету МИП-у".
Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић потврдио је да је у "запримљена анонимна пријава која се односи на наводне незаконитости у МИП-у".Оставите одговор