Шпирић: БиХ је заробљена, као и моја функција

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић сматра да је БиХ „заробљена земља“, али и да је његова функција „заробљена“ јер у држави не постоји спремност за договор о избору новог предсједавајућег, ни 15 мјесеци након избора.  Према Шпирићевом мишљењу, најреалније је да Савјет министара буде формиран у фебруару, али само под претпоставком да договор о […]

петак, децембар 16, 2011 / 12:48

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић сматра да је БиХ „заробљена земља“, али и да је његова функција „заробљена“ јер у држави не постоји спремност за договор о избору новог предсједавајућег, ни 15 мјесеци након избора.

 Према Шпирићевом мишљењу, најреалније је да Савјет министара буде формиран у фебруару, али само под претпоставком да договор о новом имену за предсјевајућег буде постигнут до Нове године.

Он је изразио оптимизам да се овако нешто може догодити, али и упозорио да се у земљи као што је БиХ никада не може бити начисто шта ће, уистину, и да се деси.
"Улазимо у изборну годину и шансе за овакво нешто нису ни пола/пола", рекао је Шпирић, наводећи да би избором новог предсједавајућег, као и новим сазивом Савјета министара, била послата порука да је БиХ демократски зрела земља која је у стању да имплементира резултате након избора.

Он је упозорио да највећу опасност за БиХ представља доза неискрености међународне заједнице и домаћих политичара, као и то што политичке струје из Федерације БиХ не прихватају дејтонске принципе БиХ.

"Погубно је за ову земљу да умјесто да принцип ротације паритетне заступљености на свим битним функцијама буде стабилизатор БиХ, због бошњачких политичких струја овај принцип манифестује се као детонатор земље", рекао је синоћ Шпирић. Он је изразио жељу да на његово мјесто, на којем је прије био Бошњак, сада дође Хрват.

Он је закључио да оно што никако није добро за БиХ јесте да све што постане проблем добије ванинституционалну форму, те поновио да процесе треба вратити у институције БиХ, "да се разговара и договора, а хоће ли бити споразума зависи од спремности домаћих лидера на компромисе".

Шпирић је упозорио да овакви застоји производе различите врсте радикализама који погодују тероризму, криминалу и корупцији што, све заједно, раздире БиХ.
Он је нагласио да је, с обзиром на то да није обезбијеђен процес да БиХ снажније корача ка ЕУ, држава заправо изложена различитим демографским насртајима, што ће промијенити крвоток људи који живе у БиХ. БиХ ће, према његовом мишљењу, постати простор који ће насељавати различите радикалне групе споља које ће преузети оно што је домаће, а наступиће страшан потисни вентил да се одлази са ових простора.

"То је отворена опасност за безбједност и опстанак БиХ и на то сам упозоравао и указивао, а наишло је на негативна реаговања, поготово код федералних партнера. Радикални исламски елементи промијениће идентитет босанских муслимана. Прва цијена биће они, а послије њих ће то бити и Срби и Хрвати. Ако се САД, заједно са представницима исламских земаља, боре против тероризама, зашто онда ми у БиХ то не схватамо као опасност и заједно не сагледамо начин на који ћемо се одупријети овом глобалном злу?", упитао је Шпирић.0 КОМЕНТАРА

 1. Обзиром да ниси пуно „агажован“ и имаш мало обавеза у Савјету министара, можеш комотно да се посветиш дјеци тј. свом сину. Сад имаш довољно времена да избациш још којег професора са Економског факултета, ако се случајно усуди да поставља питања ТВОМ СИНУ на испиту. Професор треба само да упише оцјену ТВОМ СИНУ и то ону која му се каже, а не да он ту нешто…

  П.С. Пуно „поздрава“ од људи који су цијенили покојног професора Ратка Краварушића.

 2. Funkcija ti zarobljena, ali ti treba da odrobijaš one stotine i stotine i stotine miliona maraka. I, naravno da ti se sve oduzme .
  O, ekonomiji, bolje reći našoj propasti zahvaljujući vama vladajućoj banditskozločinačkogenocidnoj za svoj narod bagri ni riječi.
  Odkuda onoliko pljuvanja po muslimanima kada ti je žena muslimanka, koja ti je izrodila djecu?
  Ti si Srbin iz Drvara pa si nas opljačkao kako ne bi ni rahmetli Bajazit.

 3. А јесте ти ружно шпирићу…заробљена функција, а паре нису? Оне теку ли теку, ма мршш брее сељачино у ону титову пећину одакле си се и измигољио…x-(

 4. …“заробљена ти функција…!!!“:-o

  Ма боли те курац! И тебе и Алкалаја. Нису се мајци родила два већа билмеза а да им је тако упала сикира у мед.
  Она народна: “ Боље имат’ среће но памети.“ требало би преформулисати и апдејтовати у:
  “ Боље се родити као Шпирић и Алкалај него као краљ Милан!“

 5. Postacu dosadan sa kopiranjem Spiricevog imovinskog kartona koga je prvobitno htio sakriti pa ovaj put odustajem.
  Sta bi mogao napisati?
  Od veselih tema imam sljedece: o tome kako je organizovao sudjenje stricu ili detalje sa zenidbe ili kako punicu iz Tuzle vodio na sluzbena putovanja ili dilove sa firmom iz Prijedora, Brckog, ili…
  Ma nista od toga – vikend je i steta bi bilo pokvariti ga sa ovakvim temama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *