MKС: Гадафи је убијен на злочиначки начин

Главни тужилац Међународног кривичног суда (МКС) Луис Морено-Окампо рекао је данас да смрт свргнутог либијског лидера Моамера Гадафија и његовог сина Мутасима „стварају сумњу постојања ратног злочина“. Морено-Окампо је ову забринутост изразио представницима либијског Националног прелазног савјета (НТЦ). Гадафи је убијен у октобру након што су га заробили побуњеници код његовог родног града Сирта. Званичници […]

петак, децембар 16, 2011 / 11:04

Главни тужилац Међународног кривичног суда (МКС) Луис Морено-Окампо рекао је данас да смрт свргнутог либијског лидера Моамера Гадафија и његовог сина Мутасима „стварају сумњу постојања ратног злочина“.

Морено-Окампо је ову забринутост изразио представницима либијског Националног прелазног савјета (НТЦ).

Гадафи је убијен у октобру након што су га заробили побуњеници код његовог родног града Сирта.

Званичници НТЦ првобитно су саопштили да је Гадафи погинуо у унакрсној ватри, али су, након притиска са Запада, обећали да ће истражити случај његове и смрти једног од његових синова Мутасима.

„Мислим да начин Гадафијеве смрти ствара сумњу ратног злочина. Мислим да је то веома важно питање. Изразили смо забринутост националним властима и они припремају план за обимну стратегију за покретање истраге ових злочина“, рекао је Морено-Окампо новинарима.

Побуњенички борци пронашли су Гадафија, који се скривао у бетонској канализационој цијеви након дуготрајне опсаде Сирта.

На аматерским видео-снимцима, који су тада снимљени, види се Гадафи, који је повријеђен али жив, окружен масом побуњеника.

Он се пробијао кроз масу и пао је на земљу неколико пута прије него што је нестао усљед снажне пуцњаве. Гадафијев син Мутасим, ухваћен је жив уз оца, али је такође умро током боравка у побуњеничком притвору.

МКС је оптужио другог Гадафијевог сина Саифа ал Ислама за наводне ратне злочине и он је у затвору либијских власти. Моремно-Окампо је рекао да је пристао да Саифу ал Исламу буде суђено у Либији а не у Хагу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *