Словенија: Референдум о пензији, раду на црно и архивској грађи

Словенци данас треба да одлуче на референдуму да ли прихватају постепено повећање старосне границе за одлазак у пензију, што се види као суштински важно питање за дугорочну буџетску стабилност. Према истраживањима јавног мњења гласачи че одбацити промјене, а што је исход за који аналитичари кажу да ће довести до пада кредитног рејтинга Словенија и вјероватно […]

недеља, јун 5, 2011 / 14:01

Словенци данас треба да одлуче на референдуму да ли прихватају постепено повећање старосне границе за одлазак у пензију, што се види као суштински важно питање за дугорочну буџетску стабилност.

Према истраживањима јавног мњења гласачи че одбацити промјене, а што је исход за који аналитичари кажу да ће довести до пада кредитног рејтинга Словенија и вјероватно до пријевремених избора или бар измјенама у влади лијевог центра.

"Знам да постоји веома мала шанса да гласачи подрже ову реформу на референдуму", рекао је премијер Борут Пахор.

Он је позвао Словенце да му вјерују да је пензиона реформа добра за све грађане. "Реформа неће ријешити све наше проблеме, али ће могуће одбацивање повећати наше проблеме", рекао је он.

Закон о пензионом осигурању, који је усвојену парламенту у децембру, предвиђа постепено повећање прага одласка у пензију на 65 година, са садашњих минималних 57 година за жене и 58 за жене. Раднички синдикати захтјевали су референдум тврдећи да је ријеч о превеликој разлици.

ЕУ и Међународни монетарни фонд /ММФ/ апелују на Словенију да повећа праг одласка у пензију како би растеретила буџет од популације која рапидно стари.

"Уколико се не усвоји прензиона реформа велика је вјероватноћа да ће опасти кредитни рејтинг Словенија", рекао је министар рада Иван Светлик почетком седмице. Словенија има кредитни рејтинг АА од агенције СиП и Фич и Аа2 од агенције Муди.

Пахор је најавио да ће, ако реформа буде одбијена, влада увести мјере штедње као што је смањење плата радника у јавном сектору, а није одбацио могућност пријевремених избора.

"Учинићу све да смањим штетне посљедице могућег одбацивања пензионе реформе али ако ја видим да то не могу да учиним није у мом интересу д останем на власти по сваку цијену", рекао је Пахор у четвртак.

Влада је изгубила већину у парламенту почетком маја када је млађи коалициони парнтер Десус напустио коалицију због унутрашњих спорова, укључујући питања повећања пензија.

Словенија је била земља са највећим економским растом међу чланицама еврозоне, али је тешко погођена економском кризом и очекује повећање стопе незапослености, која сада износи 12,2 одсто, и током 2012. Године.

Према резултатима анкета очекује се да ће гласачи одбацити и друга два закона, а то су закон о сузбијању рада на црно и о архивској грађи.,

У случају закона о архивској грађи референдумско питање је да ли треба затворити тајне за јавност неке архиве из времена комуниста.Оставите одговор