Брамерц и Робинсон сутра пред Савјетом безбједности

Главни хашки тужилац Серж Брамерц и предсједник Хашког трибунала Патрик Робинсон сутра ће пред Савјетом безбједности УН у Њујорку представити своје редовне полугодишње извјештаје о раду и изложити оцјену о сарадњи држава са Трибуналом.  У извјештају који је Савјету безбједности послат прије неколико седмица, Брамерц је критиковао Србију због "недовољних напора да ухапси бјегунце". "Садашња […]

недеља, јун 5, 2011 / 13:11

Главни хашки тужилац Серж Брамерц и предсједник Хашког трибунала Патрик Робинсон сутра ће пред Савјетом безбједности УН у Њујорку представити своје редовне полугодишње извјештаје о раду и изложити оцјену о сарадњи држава са Трибуналом.

 У извјештају који је Савјету безбједности послат прије неколико седмица, Брамерц је критиковао Србију због "недовољних напора да ухапси бјегунце". "Садашња стратегија хапшења представља потпуни неуспјех и ако се суштински не измијени, оптужени неће бити ухапшени", указао је Брамерц у свом извјештају.

Након хапшења и испоручивања српског генерала Ратка Младића у Хаг, Брамерц је саопштио да неће мијењати извјештај који је већ послат, али да ће у свом усменом обраћању Савјету безбједности "изразити задовољство тиме што је Србија најзад изручила Младића".

Предсједник Трибунала Патрик Робинсон обавијестио је Савјет безбједности да ће поступак против Радована Караџића бити окончан до јуна 2014. године, а суђење Војиславу Шешељу, како се процјењује, трајаће до септембра ове године.

Он је у извјештају навео да би суђење генералу Здравку Толимиру требало да буде окончано до октобра 2012., а Јовици Станишићу и Франку Симатовићу у јулу 2012.

Према извјештају судије Робинсона, поновљено суђење у предмету Рамушу Харадинају, Идризу Балају и Лахиму Брахимају требало би да почне у јуну ове године и да се оконча након 13 мјесеци.

Робинсон је најавио да ће пресуда генералу Момчилу Перишићу бити изречена у августу ове године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *