Славнић: Теодосић је могао шутати и ногом

Бивши селектор српске кошаркашке репрезентације Зоран Славнић прилично критичким тоном оцијенио је вођење екипе на Европском првенству од стране Душана Ивковића. Славнић је у интервјуу за "Спортски журнал" истакао да вођење утакмица није било добро јер су измене често вршене прилично касно, а да поједини играчи нису заслужили онолику шансу колика им је заправо указана […]

петак, септембар 23, 2011 / 08:00

Бивши селектор српске кошаркашке репрезентације Зоран Славнић прилично критичким тоном оцијенио је вођење екипе на Европском првенству од стране Душана Ивковића.

Славнић је у интервјуу за "Спортски журнал" истакао да вођење утакмица није било добро јер су измене често вршене прилично касно, а да поједини играчи нису заслужили онолику шансу колика им је заправо указана у Литванији гдје су "орлови" завршили као осми и остали без учешћа на Олимпијским играма.

"Милош Теодосић је у потпуности срушио ауторитет селектора. Тврдим да ниједан плејмејкер на свету не може да ради оно што је чинио Теодосић. Имао сам утисак да је могао да шутне на кош и ногом, а да за то не буде санкционисан. Теодосића сам (2007, када је на првенство Европе повео деветорицу дебитаната назвавши их ‘москитоси) убацио практично из јуниорске репрезентације. Нисам веровао добронамернима који су ми говорили да је реч о ‘ваљевској подвали’. Сматрам да је он умро у сопственој нарцисоидности и да је за то крив и селектор који му је дао незапамћену слободу у игри", рекао је између осталог Славнић у интервјуу за "Спортски журнал".

Те 2007. репрезентација Србије је под Славнићевим вођством заустављена већ у првој фази у којој је најприје изгубила од потоњег шампиона Русије са 73:65, потом од Грчке са 68:67 у продужетку, а онда и од Израела са 87:83. Теодосић је тада играо 24 минута по мечу и имао учинак од девет поена, 2,3 скока и двије асистенције по утакмици. Укупно је три пута изгубио лопту, а шутирао је 45,5% из игре, а 33,3% када се рачунају само шутеви за три поена.

Ове године, Србија је забиљежила пет побједа и шест пораза на Евробаскету у Литванији, а Теодосић је, играјући просјечно 28 минута, имао учинак од 11,3 поена, 5,7 асистенција, 4,2 скока али и 3,8 изгубљене лопте по утакмици. То је био најлошији индивидуални учинак на овогодишњем првенству Европе, а другу позицију по изгубљеним лоптама по једном одиграном мечу подијелили су Шарунас Јасикевичијус из Литваније и Грузијац Саникидзе који су у просјеку по три пута "давали" лопту ривалима. Са 35,5% успешности шута, Теодосић је био 22. играч у тој статистичкој конкуренцији, али је уједно био и најбољи асистент на шампионату.Оставите одговор