Бугари нашли закопано благо

Благо старо 4.000 година, вриједности процијењене на 1,5 милиона евра, нађено је почетком мјесеца испод дрвета на сјеверу Бугарске, саопштио је данас регионални археолошки музеј. Двије бронзане секире, седам комада накита од злата и шест златних одјевних украса из бронзаног доба нашао је један 42-годишњи незапослени Бугарин који је тражио метал за препродају. Благо се […]

петак, 23 септембра, 2011 / 08:01

Благо старо 4.000 година, вриједности процијењене на 1,5 милиона евра, нађено је почетком мјесеца испод дрвета на сјеверу Бугарске, саопштио је данас регионални археолошки музеј.

Двије бронзане секире, седам комада накита од злата и шест златних одјевних украса из бронзаног доба нашао је један 42-годишњи незапослени Бугарин који је тражио метал за препродају.

Благо се налазило испод коријења једног вишевијековног дрвета у мјесту Свиштов.

Проналазач, који је једно вријеме крио откриће, после разговора у полицији је био принуђен да благо преда градском музеју. Према бугарском закону, предмети који припадају баштини морају да буду предати држави.

Међу драгоцјеностима су наруквица у облику спирале и шест огрлица које су могли да носе и мушкарци и жене.Оставите одговор