Шкрбић на Генералној скупштини УН о унапређењу и побољшању стила живота

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић изјавио је Срни да ће делегација БиХ данас на сједници Генералне скупштини УН, посвећеној масовним незаразним болестима, говорити о спремности ентитета и БиХ да се укључе у активности које треба да допринесу унапређењу и побољшању стила живота. Шкрбић је рекао да ће делегација БиХ, коју, осим […]

понедељак, септембар 19, 2011 / 21:19

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић изјавио је Срни да ће делегација БиХ данас на сједници Генералне скупштини УН, посвећеној масовним незаразним болестима, говорити о спремности ентитета и БиХ да се укључе у активности које треба да допринесу унапређењу и побољшању стила живота.

Шкрбић је рекао да ће делегација БиХ, коју, осим њега, чине министар цивилних послова БиХ Средоје Новић и федерални министар здравства Русмир Месиховић, прилику у Њујорку искористити да помене да ће од 12. до 15. октобра у Бањалуци бити одржана конференција земаља југоисточне Европе, која ће, између осталог, бити посвећана и масовним незаразним болестима.

"Главна тема ће бити `Здравље у свим политикама`, што подразумијева да министарства свих влада у региону да приликом доношењу одлука већу пажњу морају обратити на евентуалне посљедице које те одлуке могу произвести на здравље становништва", истакао је Шкрбић.

Према Шкрбићевим ријечима, од 70 до 75 одсто свих смртности у свијету потпада на масовне незаразне болести као што су кардиоваскуларна обољења, дијабетес, респираторна и малигна обољења.

Он је додао да је то био разлог због чега је прије готово двије године покренута иницијатива европског региона Свјетске здравствене организације да о овом питању расправља Генерална скупштина УН, која подразумијева да би требало да буде обавеза свих чланица СЗО и влада тих земаља да скрену посебну пажњу на активности и мјере које се морају предузети да би био смањен ризик од ових обољења.

Генерална скупштина УН, која се данас и сутра одржава у Њујорку, посвећена је масовним незаразним болестима као главном проблему данашњице.

На засједању ће бити усвојена политичка декларација о првенцији и контроли незаразних болести.0 КОМЕНТАРА

  1. е јесу и нашли лика који ће о томе причати, владин позер, сточна вага неможе измјерити његове киле, а глава ко глобус, школски примјер декаденције…

    и још о стилу живота, народу који купује најјефтиније, без обзира домаће или страно, само да му нешто претекне да наспе који литар у ауто, јер је гориво сад скупље него за вријеме рата и санкција, а о култури..хехехе..срећом па нас ова власт поштедила тога, за њих је вр’ културе кад под шатором запјевају лоле синови мањаче, унуци грмеча, и разни други „елитни“ извођачи етноновкомпонованог шунда..

Оставите одговор