Синдикт радника управе РС: Плате скромне, углед лош

Плате запослених у органима јавне управе су скромне, а неки не добијају чак ни загарантовану плату или она мјесецима касни, рекао је данас у Требињу предсједник Синдаката радника управе Републике Српске Томислав Врховац. Врховац данас је на семинару "Економско-социјални положај радника у управи РС у свјетлу економске кризе" истакао да је циљ оваквих скупова да […]

петак, мај 13, 2011 / 16:00

Плате запослених у органима јавне управе су скромне, а неки не добијају чак ни загарантовану плату или она мјесецима касни, рекао је данас у Требињу предсједник Синдаката радника управе Републике Српске Томислав Врховац.

Врховац данас је на семинару "Економско-социјални положај радника у управи РС у свјетлу економске кризе" истакао да је циљ оваквих скупова да се нађе адекватан одговор за економско-социјални радника положај у органима управе, напомињући да је у јавности створена погрешна слика о добро плаћеним, а лошим и корумпираним радницима у овој области.

"У анализи коју смо радили у 47 општина Српске, у 22 локалне заједнице плата је мања од републичке просјечне плате. Они са најнижим примањима у овом сектору не добијају чак ни загарантовану плату, а у неколико општина плата касни од два до четири мјесеца", појаснио је Врховац.

Он је истакао да просјечна плата у локалним управама РС износи 822 КМ, и креће се од 612 КМ у сиромашнијим општинама, до 1.300 КМ у развијенијим, те додао да стање није боље ни у органима државне управе, гдје су у најтежем положају запослени са средњом стручном спремом, чија је плата од 450 до 630 КМ.

Семинар у Требињу, који је организовао Савез синдиката Републике Српске, окупио је синдикалне активисте из органа управе РС, представнике Министарства управе и локалне самоуправе РС, Савеза општина и градова РС, те синдикалних организација управе Србије и Црне Горе. /крај/мс/мђ /фото/Оставите одговор