Кинези за разговор траже само представнике далај-ламе

Кинеске власти искључују сваки дијалог с новим шефом тибетанске владе у егзилу и не желе да прихвате никог другог до представнике далај-ламе, изјавио је Зу Веикун, замјеник директора службе рада уједињеног фронта кинеске комунистичке партије. Ово је најјасније реаговање Пекинга о прошломјесечном избору Лобсанга Сангаја, правника који се школовао на Харварду на мјесто премијера владе […]

петак, 13 маја, 2011 / 16:55

Кинеске власти искључују сваки дијалог с новим шефом тибетанске владе у егзилу и не желе да прихвате никог другог до представнике далај-ламе, изјавио је Зу Веикун, замјеник директора службе рада уједињеног фронта кинеске комунистичке партије.

Ово је најјасније реаговање Пекинга о прошломјесечном избору Лобсанга Сангаја, правника који се школовао на Харварду на мјесто премијера владе у егзилу, преноси Ројтерс.

"Имамо два основна става у вези са контактима и преговорима. Први је да другу страну може представљати једино лични представник далај-ламе", објаснио је за часопис "Кинески Тибет" Зу Веикун, који је више пута разговарао са изасланицима тибетанског будистичког духовног вође.

Он је изјавио да је мало важно ко је премијер владе у егзилу. Ријеч је о сепаратистичкој групи која је издала домовину.

Он је додао да они немају ни легитимитет ни компетенције да говоре са представницима централне владе.Оставите одговор