СТОП пластичним кесама!

Министарство трговине и туризма Републике Српске спремно је да подржи пројекат рестрикције кориштења пластичних кеса, рекла је данас ресорни министар Горана Златковић. Златковићева је на састанку с активистима НВО Центри цивилних иницијатива /ЦЦИ/, који проводе активности на смањењу кориштења пластичних кеса, упозорила да је проблем коришћења пластичних кеса у РС и БиХ велики еколошки проблем. […]

петак, 13 маја, 2011 / 15:17

Министарство трговине и туризма Републике Српске спремно је да подржи пројекат рестрикције кориштења пластичних кеса, рекла је данас ресорни министар Горана Златковић.

Златковићева је на састанку с активистима НВО Центри цивилних иницијатива /ЦЦИ/, који проводе активности на смањењу кориштења пластичних кеса, упозорила да је проблем коришћења пластичних кеса у РС и БиХ велики еколошки проблем.

Према еним ријечима, подршка овом пројекту један је од начина на који ће Министарство дати свој допринос у очувању животне средине и туризма.

"Јасно нам је да се свијест људи тешко мијења, али је потребно дјеловати кроз едукацију и упознавање становништва о штетностима које узрокује коришћење пластичних кеса. Наше друштво, нажалост, не цијени довољно средину у којој живи, што се одражава и на туристичке потенцијале, јер је здрава, чиста и очувана животна средина кључ успјеха сваке туристичке привреде“, рекла је Златковићева.

Представници ЦЦИ-а истакли су да је питање коришћења пластичних кеса еколошки проблем и да је БиХ најзагађенија земља у окружењу, те да је потребно увести одређене рестриктивне мјере како би се убудуће регулисали промет и производња пластичних кеса.

Тренутно је у фази формирање радне групе која ће имати за циљ превентивно дјеловање, односно спречавање настанка овог проблема, а у коју би, поред министарстава, били укључени и трговачки ланци и призвођачи, наводи се у саопштењу Министарства трговине и туризма РС.Оставите одговор