Симеуновић: Тероризам усамљених појединаца је свјетски тренд

Свjетски тренд тероризма данас је тероризам усамљених појединаца или малих група, које се заразе фундаметализмом путем интернета, изјавио је Срни есперт за питања међународног тероризма Драган Симеуновић. "То је нешто што сада почиње да забрињава САД и Европу, а то аутоматски значи и остатак света. То је нешто што у њиховим друштвима расте. У питању […]

субота, септембар 10, 2011 / 13:49

Свjетски тренд тероризма данас је тероризам усамљених појединаца или малих група, које се заразе фундаметализмом путем интернета, изјавио је Срни есперт за питања међународног тероризма Драган Симеуновић.

"То је нешто што сада почиње да забрињава САД и Европу, а то аутоматски значи и остатак света. То је нешто што у њиховим друштвима расте. У питању су муслимани који су друга или трећа генерација у тим земљама и који се, из чистог мира, после конзумирања садржаја на интернету радикализују и постају терористи", рекао је Симеуновић, поводом годишњице терористичког напада на САД 11. септембра 2001. године.

Он је навео да је такав примјер у САД група Албанаца са Косова и Метохије и Македоније, која је с једним Јорданцем и Турчином годину и по дана увјежбавала напад на америчку војну базу Форт Дикс.

"Ради се о људима који су од САД добили пуно гостопримство, посао, сигурност, али су се гледајући интернет садржаје заразили радикализмом и били спремни да убијају не само америчке војнике, него и америчког председника", рекао је Сименуновић, који је и професор Факултета политичких наука у Београду.

Истакавши да су до 11. септембра 2001. године САД као водећи принцип своје спољне политике форсирале борбу за људска права и слободе, Симеуновић је рекао да је послије септембарских напада услиједио снажан заокрет у спољнополитичкој стратегији САД, те да главни принцип САД и њених савезница постаје борба против тероризма.

"Данас, као резултат тих настојања, имамо велику антитерористичку мрежу великог броја земаља, висок степен свести када је у питању борба против тероризма, технолошко усавршавање разних средстава о борби против тероризма. Међутим, са друге стране и огромне издатке", указао је Симеуновић.

Према његовим ријечима, скупље је све – од авионских карата због повећаних мјера безбједности, до трошкова у буџетима многих земаља, јер чак и оне најсиромашније у својим буџетима имају издатке за борбу против тероризма.

"Тако је тероризам постао светска пошаст, која не удара само експлозивом него и по џепу и богате и сиромашне. С друге стране, та превенција је уродила плодом, зато што САД после тог напада нису имале ниједан значајнији терористички акт на својој територији, мада је било доста покушаја", рекао је Симеуновић.Оставите одговор