Шешељ тражи слободу и одштету

Лидер СРС Војислав Шешељ затражио је од Хашког трибунала да га ослободи пошто тужилаштво, како тврди, није доказало ниједну оптужбу против њега за злочине. Шешељ тражи одштету од Трибунала за осам година проведених у притвору. Пред Трибуналом у Хагу, лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ затражио је да буде ослобођен пошто тужилаштво, како тврди, током […]

понедељак, март 7, 2011 / 19:24

Лидер СРС Војислав Шешељ затражио је од Хашког трибунала да га ослободи пошто тужилаштво, како тврди, није доказало ниједну оптужбу против њега за злочине. Шешељ тражи одштету од Трибунала за осам година проведених у притвору.

Пред Трибуналом у Хагу, лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ затражио је да буде ослобођен пошто тужилаштво, како тврди, током свог доказног поступка није доказало ниједну оптужбу против њега за злочине у Хрватској, Војводини и БиХ 1991-1993. године.

Шешељ је захтијевао и да претресно вијеће донесе одлуку да му буде исплаћена одштета за "више од осам година" које је "безразложно" и "без икаквог правног основа" провео у судском притвору у Шевенингену.

"Ви нисте ништа доказали ван разумне сумње, осим да ме неизмерно мрзите и да хоћете по сваку цену да ме осудите", рекао је Шешељ.

"Тужилаштво стално наступа с тезом: ‘Знамо ми њега – он је такав’. Знате ви мене и ја не спорим да сам најгори човек на свету, али докажите ми какву то кривицу ја имам и где сам починио, подстицао или планирао злочине", рекао је Шешељ.

Шешељ је тврдио и да је "искључиво из политичких разлога" подигнута оптужница и вођен процес против њега, понављајући да је у својој књизи то потврдила и бивша главна тужитељка Карла Дел Понте.

Покојног премијера Србије Зорана Ђинђића, назвао је "мафијашким и прозападним премијером" који је Дел Понтеовој, по њеној књизи, рекао да "Шешеља воде и да га не враћају".

"Оптужница је требало да звучи лепо у време мог хапшења, а сада се као бумеранг враћа тужилаштво и показује којим се методима служило", приметио је Шешељ.

ШЕШЕЉ: СУЂЕЊЕ НА ЗАХТЈЕВ ЗАПАДА

Оптужени је тврдио и да је до суђења дошло на захтјев САД, Велике Британије, НАТО и ЕУ који "не би могли да ефикасно спроведу прикривену окупацију Србије", да је, како каже, он у земљи.

Осврћући се на оптужбе, Шешељ је казао да тужилаштво "ничим није доказало" да је он "говором мржње" "физички починио прогон" несрба у Вуковару, Малом Зворнику и Хртковцима, 1992. године.

"Никада у животу ја нисам тражио да се заробљеници стрељају, пребијају или злостављају… Напротив, позивао сам да се то не чини", рекао је Шешељ.

Негирао је да је у Вуковару, с јесени 1992, рекао да "ниједан усташа не сме жив изаћи из града", подсјећајући да је свједок који је то тврдио проглашен непоузданим у процесу "вуковарској тројци" пред Трибуналом.

Позивајући се на пресуде београдског суда, оптужени је тврдио и да ниједан добровољац СРС није осуђен за убиство хрватских заробљеника на фарми Овчара, које се и њему ставља на терет.

Шешељ је нагласио и да је други свједок оптужбе

"измислио митинг СРС у Малом Зворнику 1992" на којем је он, по оптужници, позвао на прогон Муслимана из сусједног Зворника, непосредно уочи напада на тај град.

"Митинг у Малом Зворнику био је 1990, а не 1992. На основу исказа једног сведока, који је измислио митинг 1992, тужилаштво ме оптужује за чињење прогона, а никад се није потрудило да провери ту тврдњу. Тужилац је то учинио тек када му је наложило претресно веће и рекао је да није могао да нађе доказе", рекао је Шешељ.

ОДБАЦИВАЊЕ ОПТУЖБИ ЗА ДЕПОРТАЦИЈУ

Као недоказане, одбацио је оптужбе за депортацију и присилно премјештање Хрвата из војвођанског села Хртковци, називајући "лажним" свједоке који су тврдили да је у мају 1992. на митингу у селу прочитао списак хрватских мјештана који морају отићи и рекао да "би сву децу из мешовитих бракова требало побити".

"Ја сам на том митингу изложио предизборни програм СРС. Рекао сам да ћемо, ако дођемо на власт, ићи на размену становништва, с обзиром да је већ 200.000 Срба било протерано из Хрватске, као и на размену кућа и имовине…Ко је депортован из Хртковаца? Нико. Ко је присилно премештен? Нико", тврдио је Шешељ.

Шешељ је оповргавао и да је икада подстицао своје присталице да чине злочине, за шта је, такође, оптужен.

Наводе оптужнице о конкретним злодјелима- убиствима, незаконитом притварању, мучењу, сексуалном злостављању несрба – лидер радикала је одбацивао као недоказане, прецизирајући да "после 1. октобра 1992. године" он није имао "никаква командна овлашћења над добровољцима СРС".

Шешељ наставља излагања аргумената у корист свом захтјеву да буде ослобођен послије прве половине суђења.

Претресно вијеће је оптуженом за образлагање захтјева одобрило три и по сата.

Тужиоци ће супротним аргументима, на Шешељев захтјев одговорити сутра.

Претресно вијеће ће одлуку о Шешељевом захтјеву донијети накнадно, како је недавно најавио предсједавајући судија Жан-Клод Антонети, у року од неколико недјеља.

По правилима Трибунала, судије могу оцијенити да су тужиоци изнијели довољно доказа против Шешеља по свим тачкама оптужнице или због недостатка доказа одбацити цијелу оптужницу или неке од њених тачака.

До сада се у пракси суда у Хагу није десило да у овој фази процеса оптужени буде ослобођен.

Суђење Шешељу почело је у новембру 2007, а у судском притвору у Шевенингену, Шешељ је од 24. фебруара 2003, када се добровољно предао одмах пошто је Трибунал објелоданио оптужницу против њега.0 КОМЕНТАРА

  1. 8 година у „притвору“, то се у свијету још није десило……

    у америци можеш убити предсједника, или направити масакр убити стотине људи, ако Вас не осуде у року од годину и по дана идете на слободу па се са ње браните..

  2. Dejane, Amerika je Amerika a ovo je jebena Evropa u kojoj su Srbi najmanje vazni. Zato i nama Evropa treba da bude najmanje vazna. Nasi politicari daju dupeta da bi bili dio takvog nakaradnog drustva. Sve moze kad treba po srpskim glavama da se sere, sva sranja su dozvoljena pa zasto ne i ovo. Demokratski nema sta, oni mogu da rade sta hoce a mi imamo punu slobodu da sve to trpimo i nista ne kazemo protiv toga. Ali doci ce i tome kraj. Dace Bog

Оставите одговор