Прекинуто суђење бившем предсједнику Француске

Суђење бившем француском предсједнику Жаку Шираку због злоупотребе јавних фондова прекинуто је данас због жалбе коју је уложила одбрана, а пауза би могла да потраје неколико мјесеци. Ширак који је на недавном појављивању у јавности изгледао уморно и исцрпљено, није присуствовао првом дану суђења. Ово је први пут од 1945. године да је један бивши […]

понедељак, март 7, 2011 / 18:42

Суђење бившем француском предсједнику Жаку Шираку због злоупотребе јавних фондова прекинуто је данас због жалбе коју је уложила одбрана, а пауза би могла да потраје неколико мјесеци.

Ширак који је на недавном појављивању у јавности изгледао уморно и исцрпљено, није присуствовао првом дану суђења. Ово је први пут од 1945. године да је један бивши франуцуски шеф државе оптужен за кривично дјело.

Њему се на терет ставља да је државним новцем финансирао своје политичке странке у вријеме док је био градоначелник Париза од 1977. до 1995. године, када је постао предсједник.

Данашње саслушање одржано је у истој судници у којој се судило краљици Марији Антоанети 1793. године, током француске револуције. Суђење Шираку почело је послије једанаестогодишње правне битке. Уколико буде проглашен кривим, Ширак би могао да буде осуђен на 10 година затвора и казну од 150.000 евра, али се очекује да ће му бити изречена условна казна.

Посљедњих мјесеци шире се гласине да је Шираково здравље знатно погоршано, али је његова супруга у јануару демантовала наводе да он болује од Алцхајмерове болести.

Агенција Франс прес наводи да је за оптуженог обезбијеђена удобна столица, као и соба у којој може да се одмори током суђења за које је акредитовано више од 100 медија. Ширак је за француски радио "Европа 1" изјавио да се осјећа "добро, колико је то могуће", али је одбио да коментарише предстојећи процес.Оставите одговор