Саопштење РТРС поводом Ганићеве изјаве

Након што је члан ратног Предсједништва БиХ, Ејуп Ганић, против кога Тужилаштво БиХ води истрагу у случају „Добровољачка“, поручио новинарки РТРС-а, Бранки Кусмук, да се „ослободи четништва“ када га је на сесији „Круга 99“, организованој поводом хапшења Јована Дивјака, питала – ко је убио 42 војника ЈНА у Добровољачкој улици 1992. године, реаговало је руководство […]

понедељак, март 7, 2011 / 18:15

Након што је члан ратног Предсједништва БиХ, Ејуп Ганић, против кога Тужилаштво БиХ води истрагу у случају „Добровољачка“, поручио новинарки РТРС-а, Бранки Кусмук, да се „ослободи четништва“ када га је на сесији „Круга 99“, организованој поводом хапшења Јована Дивјака, питала – ко је убио 42 војника ЈНА у Добровољачкој улици 1992. године, реаговало је руководство наше медијске куће.

Како у саопштењу наводи генерални директор, Драган Давидовић, уназад неколико година у појединим сарајевским медијима и институцијама, уочљива је појачана негативна атмосфера против свега што долази из Републике Српске, па тако и медија, посебно Јавног сервиса Републике Српске – Радио телевизије Републике Српске.

Ствара се и створена је клима страха за новинаре и запослене у Радио телевизији Републике Српске, који свој посао обављају у овом граду. У недостатку осуде говора мржње дијела сарајевских медија у самом Сарајеву, осим неколико часних изузетака који су на то упозоравали и упозоравају, на порталима су се одавно одомаћиле стравичне пароле, попут оне настале 2009. године против генералног директора РТРС-а:

"Убиј, убиј, покољи да Србин не постоји. Врба, колац, Јасеновац!"

Овакво стање свијести добило је и своју „интелектуалну и професорску верификацију“ у јучерашњем иступу Ејупа Ганића, на Кругу 99, у Сарајеву, истиче се у саопштењу.

Новинарка РТРС-а доживјела је вербални напад и увреде само због постављеног питања: "Ко је убио војнике ЈНА у Добровољачкој".

Менаџмент и уредништво РТРС-а одлучили су, да због безбједности, новинари Радио телевизије Републике Српске неће више извјештавати са сесија Круга 99, као ни са сличних скупова који се одржавају у граду забрањених питања из којег нам шаљу ратне покличе.

Генерални директор наше медијске куће Драган Давидовић екипи РТРС-а, са новинарком Бранком Кусмук на челу, жели да на овај начин у име менаџмента изрази захвалност и упути честитке на професионалном ставу и личној храбрости.0 КОМЕНТАРА

 1. Dok se papci poput Sergeja i Dragana uvlace sarajevskoj jaliji, ljudina od zene digne glas i pita
  „KO JE UBIO VOJNIKE JNA U SARAJEVU“.
  Bravo, gospodjo Branka.
  Srecan vam 8. mart, Dan zena.

 2. Kad ginu srpska djeca koja napustaju grad, jer njihovi komandanti ne zele da ih povedu u borbu, u zlocincevim ustima je lapsus.
  Kad ginu razoruzani borci za islamsku BiH, onda je to genocid.
  Branka, hvala jos jednom za pitanje
  „KO JE UBIO VOJNIKE JNA U DOBROVOLJACKOJ“
  Dok god ne budu iza resetaka svi odgovorni , trebamo koristiti svaku priliku da postavimo to pitanje.
  Svaka cast.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *