Шеранић на прослави 30 година Савеза глувих и наглувих

Министру здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић данас је на свечаној академији поводом 30 година постојања Савеза глувих и наглувих поручио да ће надлежне републичке институције наставити да унапређују положај ових лица.

четвртак, септембар 22, 2022 / 14:01

Шеранић, коме је уручено признање Савеза, рекао је да су са Савезом и другим републичким удружењима која заступају одређене категорије лица са инвалидитетом, увијек имали партнерски однос, настојећи да договоре различите врсте рјешења и моделе помоћи.

Он је нагласио да на овом и сваком плану треба да постоји партнерски однос владиног и невладиног сектора с циљем реализације заједничких интереса и циљева.

"Здравство није само ствар само ресорног министарства, већ и свих дијелова друштва. То је, када је ријеч о глувим и наглувим лицима, подржао и Фонд здравственог осигурања /ФЗО/ у смислу одређених активности које се прије свега односе на набавку кохлеарних импланта и финансирање потрошног материјала у вези с тим", рекао је Шеранић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да су кроз измјене правилника ФЗО рађена одређена побољшања у вези са добијањем медицинских средстава, попут протеза за инвалиде, као и да је нови Закон о здравственом осигурању предвидио одређене измјене ради унапређења положаја лица која користе неке врсте тих средстава.

Шеранић је навео да су бројни спољни фактори у посљедње двије и по године, попут пандемије вируса корона и украјинске кризе, довели до кашњења и успоравања реализације грађевинских пројеката, међу којима је и изградња паркинг гаража код Универзитетског клиничког центра у Бањалуци.

Предсједник Савеза Дубравка Остојић рекла је да у Српској има око 1.000 глувих који се сусрећу са различитим проблемима, међу којима су недовољна заступљеност у медијима и информисаност.

Она је рекла да на том плану медији треба да имају преводиоце знаковног језика, те је изразила задовољство подршком институција када је ријеч о дјеци која имају проблеме са слухом или говором, а похађају школу.

"Српска је прва која је увела инклузију дјеце оштећеног слуха у редовну наставу", рекла је Остојићева.

Свечаној академији у Банском двору присуствовали су министар просвјете и културе Наталија Тривић и други представници институција Српске, као и бројни чланови Савеза и гости.

Савез глувих и наглувих је добровољна, хуманитарна и невладина организација, која, између осталог, окупља глуве, наглуве и друге особе, нарочито родитеље или старатеље те дјеце.Оставите одговор