СДС у Бијељини: Тадић позивао Кузмановића, Мићић молио Додика

Српска демократска странка позвала је предсједника Српске Рајка Кузмановића да сазове посебну сједницу Народне Скупштине, на којој би се зауставила даља задуживања РС. Према подацима која је изнио Огњен Тадић, потпредседник СДС и кандидат ове странке за председника РС, дуг РС је нарастао на једну четвртину буџета Српске. Тадић је, позивајући се на податке главног […]

петак, август 6, 2010 / 15:51

Српска демократска странка позвала је предсједника Српске Рајка Кузмановића да сазове посебну сједницу Народне Скупштине, на којој би се зауставила даља задуживања РС.

Према подацима која је изнио Огњен Тадић, потпредседник СДС и кандидат ове странке за председника РС, дуг РС је нарастао на једну четвртину буџета Српске.

Тадић је, позивајући се на податке главног ревизора Бошка Чеке, упозорио је да Влада РС без сагласности парламента Српске задужује код ММФ по изузетно неповољним условима, док се истовремено сваког мјесеца повлачи 30 милиона марака са посебног приватизационог рачуна, који се троше на куповину социјалног мира.

"Имамо информације да се Влада РС ужурбано и без сагласности парламента задужује по посебном режиму код ММФ, у најлошијим категоријама кредита који се дају у хитном поступку, а које ни сам ММФ не препоручује својим клијентима. Уколико ова власт остане ту гдје јесте након избора, можемо очекивати потпуни финансијски колапс. Зато предсједник Рајко Кузмановић мора да схвати да је његова функција пресудна, и да он сазивањем ванредне сједнице може да скрене пажњу јавности на ове проблеме и заустави даља задуживања и злоупотребе средстава од приватизације ради политичких интереса Савеза независних социјалдемократа" рекао је Тадић.

Тадић предвиђа да ће Влада РС у оваквој ситуацији бити присиљена да излаз тражи у још већем притискању привреде, и како је рекао, "отме од оних који нешто зарађују".

Босић: Имамо и забрањене воћњаке

Младен Босић, предсједник СДС, затражио је објашњење зашто се делегација Владе РС на челу са премијером Милорадом Додиком упркос најави није дошла на помен жртвама Олује, оптужујући Додика да није желео да се замери руководству Хрватске, као ни хрватским политичарима у БиХ са којима је ушао у политичку коалицију.

Босић је оцијенио да такво понашање премијера Српске иде у корист прекрајања истине, којим се од највећег етничког чишћења прави велика војна победа хрватске војске.

Босић се осврнуо на злоупотребу институција РС у корист актуелне власти, оцењујући да је недопустиво да полиција РС зауставља новинаре и не допушта им да сниме воћњаке блиских сродника Милорада Додика, за које су из Инвестиционо-развојне банке додељени кредити.

"ИРБ је позвао новинаре да учествују у инспекцији улагања њиховог кредита, а полиција је спречила новинаре да те воћњаке сниме. Знали смо да постоје штићени објекти и фунцкионери, али смо управо сазнали да постоје и штићени воћњаци" – изјавио је Босић.

Мићић (фино) замолио Додика да заустави приватизацију

Мићо Мићић, потпредседник СДС и начелник општине Бијељина замолио је премијера РС Милорада Додика да спријечи непоштену приватизацију локалних предузећа која су у надлежности Валде РС, а од 2011. прелазе у надлежност јединица самоуправе, јер је на помолу приватизација тих предузећа, тако да до рока преузимања општинама не би ништа преостало.

"Молим премијера да спријечи приватизацију Јавног предузећа «Комуналац», у чијем власништву су 42 пословна простора, расадник, градска пијаца и градско гробље, и његовом продајом би грађани имали проблема са газдовањем и пијаце, и расадника и градског гробља. Дешавало се више пута да се лошом приватизацијом продају нека предузећа, па да потом општине морају откупљивати дијелове тих предузећа" рекао је Мићић.

Мићић је навео примјер када је општина Бијељина морала куповати градску котловницу, која је била власништво предузећа Столар, чијом приватизацијом је досјпела у власништво приватника.

По истом обрасцу је приватизован Пољопривредни завод у Бијељини за око 170.000 марака, уз њега је продато пољопривредно земљиште, које ми морамо откупљивати по много већим цијенама уколико ту желимо градити индустријску зону, додао је МићићОставите одговор